”Jag blev gravid när jag var sexton år”

Uppdaterad 2016-04-18 | Publicerad 2016-04-15

Nu blir Alexandra och sonen Angelo kända i tv

TIDAHOLM. Alexandra Lindholm var bara 16 år när hon blev gravid.

– När jag gick i skolan kom mamma med Angelo så att jag kunde amma, säger hon.

Nu är Angelo 6 år, och de är med i SVT:s dokumentärserie "Född 2010".

Från ensamstående tonårig mamma till del av en tvåbarnsfamilj. Det har hänt mycket i Alexandra Lindholms liv de senaste åren. Vi ses i lägenheten där hon bor med Angelo, kärleken Johan Kihlstedt och deras gemensamma dotter Mila, två år. Två stora barnrum och leksaker här och var sätter prägel på hemmet.

Att det skulle bli så här kunde ingen ana när Alexandra upptäckte att hon var gravid som 16-åring.

– Jag minns det som att jag varken blev glad eller ledsen först, utan mer chockad, berättar hon.

Mamma fick veta direkt

Den biologiska pappan till barnet var positiv till en början, men försvann ganska snart ut ur bilden. Då hade Alexandra redan börjat se fram mot att få sitt första barn.

– Jag avslöjade det direkt för mamma, som har varit och är ett jättestort stöd. Hon fick själv sitt första barn tidigt, när hon var 18, så hon berättade mycket om hur hon haft det. Men valet att behålla barnet eller inte lämnade hon till mig.

Alexandras mamma var med under förlossningen. Hon delade också de första tio föräldradagarna med Alexandra, som bodde kvar hemma med sin baby.

Vad tänkte du när du insåg att du skulle bli en så ung ensamstående mamma?

– Det kändes inte svårt eftersom jag hade så många runt mig. Förutom mamma även hennes kompisar, varav en del också hade småbarn! Ett tag umgicks jag med dem otroligt mycket, säger Alexandra och skrattar.

– Jag har hela tiden haft några riktigt nära vänner som jag kan prata med om allt.

Gick på gymnasiet

Kruxet med att vara tonårig småbarnsmor var snarast att hon hade två år kvar i gymnasiet, på programmet för vård och omsorg. Hon fick möjlighet att läsa mycket hemma.

– Tre veckor efter förlossningen började jag plugga igen. När det var stora prov åkte jag in till skolan, och då fick mamma komma körande med Angelo i bilen. Så fick jag sticka ut och amma honom.

När Angelo var två år träffade Alexandra Johan. När de känt varandra en månad flyttade de ihop – något som Alexandras mamma först var tveksam till.

– Jag kan förstå henne nu i efterhand. Men vi blev kära och började träffas varje dag. Vi kom varandra nära direkt, och det kändes helt rätt att bo ihop, säger Alexandra.

Johan dyker upp en snabb sväng från bilmekanikerjobbet och tittar in i köket.

Hur var det att flytta ihop med en tjej och få hennes lilla son på köpet, du var ju också ung?

– Det var bara trevligt! Det har gått jättebra, och det blir vardag av det också. Ansvaret kändes rätt naturligt. Jag kom in lagom för att slippa de värsta blöjmånaderna, skämtar han.

Men sedan fick han sin beskärda del av blöjbyten ändå: För två år sedan föddes parets gemensamma dotter Mila, en riktig filur som pilar runt hit och dit i lägenheten.

– Det är ganska vanligt att få barn tidigt här, så det är inget jag tänkt på egentligen, säger Johan.

Alexandra har hunnit bli 23 och jobbar som timvikarierande undersköterska i hemvården. Hon är hur lugn som helst när hon blir intervjuad, trots att barnen samtidigt springer ut och in i köket och vill prata och be om hjälp med olika saker.

Är det något som varit jobbigt med att bli mamma som 17-åring?

– Nej, inte direkt. Det var en period när jag slutat amma som det var mycket på gång samtidigt med skolan och att jag tog körkort. Men jag tycker att jag är en bra mamma, med stort tålamod. Jag och Johan tycker ganska lika om uppfostran, möjligen är han lite strängare.

När "Född 2010" visades i SVT första gången var Angelo 2 år. Nu, vid andra säsongen, är han 6 och Alexandra ska bli 24.

Frågade om sin pappa

Hon hade förberett sig ett tag på att prata med Angelo om att Johan inte är hans biologiska pappa, men han tog upp det själv.

– Strax innan han fyllde fyra började han prata om att han inte mindes Johan från när han var yngre. Jag blev väldigt förvånad över att han kunde komma ihåg det. Då sade jag som det var, det var ingen dramatik. Nu vet jag att vi kan prata om det igen när det behövs.

Hur känns det att bli filmad i familjelivet?

– Det är jättekul. Det är alltid samma person som kommer ett par-tre gånger om året så vi har vant oss vid henne. Och vi får se allt innan. Det blir väldigt roligt att kunna titta på längre fram.

Vi kanske får se detta i tv i framtiden, men vad tror du att du gör om tio år?

– Jag hoppas att vi gift oss, att alla är friska och att vi bor i hus. Om vi har fler barn vet jag inte, just nu känns det lagom med två. Jag tror att jag har utbildat mig vidare,  till vad ska jag fundera på.

Följ ämnen i artikeln