Läkare vill ställa krav på jägarna

Publicerad 2015-10-19

Jan Guillou: Blir man av med körkortet bör man också bli av med sin vapenlicens

Gamla och sjuka jägare ­utgör en säkerhetsrisk.

Det tycker läkare som vill göra det enklare att dra in vapenlicensen.

– Koppla licensen till körkortet så har vi löst problemet, säger vane ­jägaren Jan Guillou, 71.

Älgjakten är i full gång och runt om i skogarna sitter kamouflageklädda jägare med bössan i högsta hugg. För många är det årets höjdpunkt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap räknar med att det finns över 260 000 jägare i landet som tillsammans avlossar en miljon skott per år under jakt. Runt ett tiotal skott träffar dock inte djur – utan människor.

– Jag tror mycket beror på slarv, ovarsam hantering av vapnen, men det går inte att komma ifrån att olyckor kan bero på att vapnet sitter ­i händerna på någon som ­inte borde bära vapen, säger ­distriktsläkare Ronald ­Lodnert i Umeå.

”Inte orimligt”

Nino Bracin, ordförande i Västerbottens distrikts­läkarförening håller med.

– Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger han och efterlyser särskilda krav på syn, hörsel och verklighetsuppfattning för att få behålla sitt jakt­vapen.

– Det borde inte vara orimligt att införa en ­rekommendation att alla över 80-85 år gör en hälsoundersökning. Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om männi­skor, menar han, men förstår samtidigt att det är en känslig fråga då jaktlaget ofta ­utgör en viktig social ­gemenskap.

Bara i Västerbotten finns uppåt 32 000 vapeninne­havare. Förra året anmälde länets läkare att 98 av dem var olämpliga att äga ett skjutvapen.

Läkarna är övertygade om att det finns fler, men att vården missar dem.

– Jag tror att många läkare är så måna om att bygga en bra relation till sin ­patient, särskilt när det ­gäller psykisk ohälsa, att de kanske är rädda att förstöra förtroendet om de tar något från patienten eller helt ­enkelt inte tänker på det här, att de kan ha vapen, säger Ronald Lodnert.

”Är ett problem”

Det kan vara förklaringen till att läkare generellt är bättre på att anmäla när körkort ska dras in än vapen­licensen.

– Man utgår ju från att ­alla har körkort. Vapen är inte ­lika vanligt, men det är klart att det är ett säkerhets­problem när vi missar att folk med alkohol- eller missbruksproblem, psykisk ohälsa, demens och andra svårigheter har vapen ­hemma, säger han och vill se om det går att koppla ­registret över vapenlicenser till patientjournalerna.

Ryker automatiskt

Då skulle en läkare direkt kunna se i journalen om ­patienten har vapenlicens.

En annan idé är att koppla körkortsindragningar till indragen vapenlicens.

Blir man av med kör­kortet ryker licensen per automatik.

Något storjägaren Jan Guillou tror på.

– Det finns en logik i det. Är man inte kapabel att framföra en bil, bör man ­inte heller hantera ett ­vapen, säger han och menar att det löser problemet för läkaren som inte behöver utmålas som en skurk.

Följ ämnen i artikeln