Svea Vaccins krishantering: Ber personal byta namnskyltar

Publicerad 2024-01-30

Svea Vaccin uppmuntrar anställda att bära skyltar med högre titel än de faktiskt har, enligt uppgifter till 200 sekunder.

Men när Aftonbladet når den ansvarige chefen lägger hon ansvaret på de anställda.

– Det är ett omedvetet fel, och personalen har inte själva vetat att de inte får heta läkare om de inte är legitimerade, säger den ansvariga chefen.

Enligt uppgifter till Aftonbladets 200 sekunder uppmanar Svea Vaccin sina anställda att bära felaktiga titlar på sina namnskyltar. 200 sekunders reporter kunde själv få ett recept utskrivet från en man på företagets mottagning som bar läkarskylt – trots att han inte var läkare.

En källa berättar att vd:n Ridha Hadfi ville att hen skulle bära titel ”Underläkare”, för att det skulle se mer professionellt ut, trots att hen inte hade den behörighet som krävdes.

– Jag hade en sådan skylt utan att jag fick kalla mig underläkare. När alla andra hade sådana skyltar trots att de inte fick, så satte jag på mig min också.

”Du har inte rätt att granska mig”, sa Svea Vaccins vd Ridha Hadfi till Aftonbladets reportrar Robert Aschberg och Lindah C Mohlin innan han slängde ut dem. Han valde sen att besvara deras frågor via mejl.

Ber folk byta skyltar: ”Mejla mig asap”

Efter att 200 sekunder konfronterade Svea Vaccins vd Ridha Hadfi med uppgifterna har det skickats ut ett mejl till anställda, undertecknat av en högt uppsatt chef.

Hon uppmanar nu personal att omedelbart be om en ny skylt om de har en felaktig, och att de inte ska använda den gamla.

”Jag har sett att vissa personer har haft fel titel omedvetet på deras namnskylt och därför skickar jag ut mejl till er alla för att påpeka att man inte ska ha läkare som titel om man inte är legitimerad.”

I mejlet poängterar hon att läkare och sjuksköterska är en skyddad yrkestitel och att man måste vara legitimerad för att kunna bära den.

”Mejla mig asap för att få en ny namnskylt!”

I ett mejl uppmanar en högt uppsatt chef alla anställda att se över sina namnskyltar.

Svaret: De visste inte

Chefen som skickade ut mejlet säger att det stämmer.

– Det ska inte stå läkare på namnskylten. Det är bara ett oskyldigt fel från personalens sida. De har inte heller vetat om det, att de inte heller vetat om det att de inte får bära den namnskylten.

Du menar att de som studerar till läkare, som inte är färdiga läkare, inte vet om att de inte får kalla sig för läkare?

– En av dem har tagit examen, då kan man kalla sig för underläkare.

Är det inte ert ansvar att se till att de har rätt titel på sina namnskyltar?

– En del av vårt förbättringsarbete är att se till att alla bär rätt titel.

Varför har ni inte gjort detta tidigare, om man ser att någon har fel titel på sig?

– De är inte legitimerade, men de är underläkare.

Du menar att du som chef inte sett detta tidigare?

– Nej, jag har inte sett det. När vi observerade detta mejlade vi ut att de inte får bära fel titel.

Svea Vaccin slår sig ifrån kritiken

Aftonbladet har också sökt Svea Vaccins vd Ridha Hadfi med de nya uppgifterna, men han har inte återkommit.

200 sekunder har tidigare konfronterat Svea Vaccin med alla uppgifter som framkommer i granskningen.

Svea Vaccins vd Ridha Hadfi svarade då i ett mejl att det finns personer som arbetar under titeln underläkare, vilket han säger är godkänt från medicinskt ansvarig läkare – det vill säga han själv.

Enligt Socialstyrelsen behöver man dock ett särskilt förordnande för att få kalla sig underläkare. Ett sådant var sökt för den person som utfärdade recept till Aftonbladets reporter – men den ansökan hade fått avslag från Socialstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln