Iran riktar sanktioner mot SD-politikern: En hedersbetygelse

Publicerad 2022-10-27

Charlie Weimers portas från Iran.

SD-politikern är en av flera EU-parlamentariker som hamnat på regimens nya sanktionslista.

– Jag är säker på att jag en vacker dag kommer att få besöka landet, säger han.

I en text på det iranska utrikesministeriets hemsida fördöms EU:s beslut om att rikta sanktioner mot de personer som bär ansvar för våldet mot demonstranter i landet.

Åtgärderna anses bygga på grundlösa anklagelser, enligt Iran – och som svar har man nu publicerat en egen sanktionslista.

Där namnges bland andra tyska gasleverantörer, franska borgmästare – och Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers.

– Det ser jag som en hedersbetygelse att diktaturen i Iran upprörts så mycket av mitt ställningstagande för det iranska folket och för ett demokratiskt sekulärt Iran. Det är något jag ser som positivt, säger han.

Persona non grata

Sanktionerna innebär att han inte längre har möjlighet att resa till landet.

– De har utfärdat sanktioner mot sex ledamöter där jag ingår. Jag får inreseförbud och blir ”persona non grata”. Hade jag haft några tillgångar i landet hade hade de konfiskerat dem också.

Känner du något obehag för att bli personligt utpekad?

– Inte i nuläget. Jag tycker att det här är ett beteende som diktaturer brukar stå för gentemot sina hårdaste kritiker, säger han och fortsätter:

”Behåller sitt strypgrepp”

– I praktiken handlar om att jag tagit ställning mot regimen har drivit på för att de ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter ska sättas på EU:s sanktionslista. Att det revolutionära gardet ska sätta på EU:s terrorlista och att kärnavtalet med Iran borde frysas. Det är några av sakerna jag uttalat mig väldigt tydligt om, säger han.

Iran har präglats av omfattande protester sedan Mahsa Jina Aminis död.

Weimers förhoppning är att kunna besöka Iran i framtiden.

– Jag är säker på att jag en vacker dag kommer att få besöka landet och träffa det iranska folket på plats i Teheran. Men det kommer inte hända så länge det här styret behåller sitt strypgrepp om folket och landet.

Följ ämnen i artikeln