Stort knarkbeslag på postterminal – över 800 knarkbrev

Publicerad 2024-02-02

1 358 beslag togs av narkotika, narkotikaklassade läkemedel och dopingpreparat i Göteborgs postgång.

Postnords terminal i Rosersberg har översvämmats av knarkbrev.

På en vecka ska över 800 försändelser med misstänkt narkotika ha stoppats, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Innehållet i försändelserna är skickat på analys, resultatet har ännu inte kommit, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Postnords brevterminal i Rosersberg har under veckan fått in flera hundra brev som de misstänker innehåller narkotika. Det berättar Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef.

– Senaste veckan har vi upptäckt hundratals misstänkta narkotikabrev. Vi har meddelat polisen som har kommit och tagit breven i beslag, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har knarkbreven kommit i flera omgångar.

Totalt ska det röra sig om runt 800 misstänkta knarkbrev på mindre än en vecka, enligt samma uppgifter.

Polisen utreder grovt narkotikabrott

Polisen bekräftar fyndet.

– Det stämmer att postterminalen i Rosersberg fått in stora mängder narkotika. En förundersökning om grovt narkotikabrott är inledd. Innehållet i försändelserna är skickat på analys, resultatet har ännu inte kommit, säger Anna Westberg polisens presstalesperson.

Polisen arbetar nu med att försöka ta reda på vem eller vilka som beställt försändelserna.

Sedan årsskiftet 2023 har posten möjlighet att bryta postsekretessen och tipsa polisen om misstänkta brott i brevflödet.

– Det har gjort att man blivit bättre på att upptäcka misstänka försändelser i posten, säger Alexis Larsson, Postnords säkerhetschef.

En av Postnords terminaler. Arkivbild.

”Falska frimärken är en vanlig indikation”

Exakt vad som fick personalen att misstänka veckans hundratals knarkbrev vill Alexis Larsson inte berätta. Men en vanlig indikation på ett misstänkt brev är falska frimärken, säger han.

– De kriminella sparar massvis med pengar genom att inte betala rätt porto. Ibland kan ett paket lukta, eller så kan det vara adresserat till en person som inte finns, eller från en fejkad avsändare. De breven som har en eller flera av dessa indikationer tittar vi noggrannare på.

1 200 misstänks för narkotikabrott

Även i Göteborg ska över 1 300 knarkbrev tagits i beslag efter en insats som polisen nyligen genomförde i samverkan med Postnord. De ska bland annat ha innehållit amfetamin, marijuana, LSD och kokain.

Mottagarna till breven är bosatta över hela Sverige.

– Vi har identifierat cirka 1 200 personer och samtliga av dem är nu misstänkta för brott mot narkotikastrafflagen. Många av dem är tidigare ostraffade, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln