Vill tillåta organhandel – kan bli Argentinas nya president

”Galningen” Javier Milei utmanar med kontroversiella förslag för att vända krisande landet

Publicerad 2023-10-22

BUENOS AIRES. Han är klimat- och diktaturförnekaren som vill förbjuda aborter och lösa fattigdomen genom att tillåta organförsäljning.

På valmötena drar han igång motorsågen och poserar som Leatherface i ”Motorsågsmassakern” – för att visa hur han tänker kapa de statliga utgifterna.

I dag kan ”galningen” Javier Milei bli Argentinas nya president.

Under lördagskvällen var alkoholförsäljning förbjuden i den argentinska huvudstaden.

– Det är på grund av valet. Det har alltid varit så. Kanske för att man vill att det inte ska bli stökigt, eller för att folk inte ska vara för bakfulla för att gå och rösta, säger bartendern på den lokala baren som för en gångs skull får stänga tidigt en lördag.

För det är obligatoriskt att rösta. Annars riskerar man böter. Det har historiskt lett till högt valdeltagande. Vid senaste valet i Argentina, 2019, röstade drygt 80 procent av de berättigade.

Böter om du inte röstar

Javier Milei kan bli Argentinas nya president

Men den faktiska bötessumman är låg. Som högst motsvarande 7 kronor, samma som en liter mjölk kostar i butikerna, eller hälften av vad den klassiska frukosten, en kaffe och två bakverk, kostar på kaféerna i huvudstadens centrala kvarter.

Åtminstone i dag. I morgon lär priset vara högre.

Och det är också vad presidentvalet till stor del handlar om: En skenande inflation, på över 130 procent på årsbasis, politikernas upprepade fiaskoförsök att få ordning på den havererade ekonomin, ständiga korruptionsanklagelser, och en parallell ”blå” marknad för utländsk valuta, framför allt den amerikanska dollarn, eftersom ingen vågar spara i den snabbt sjunkande argentinska peson.

Längtan efter förändring. Snabb förändring.

Javier Milei med sin favoritgimmick, motorsågen som ska symbolisera hur mycket han tänker kapa statens utgifter om han vinner presidentvalet i Argentina.

Vill slopa fri skola och sjukvård

Det har banat vägen för utmanaren Javier Milei, som sen han tillkännagav sin kandidatur av experter och motståndare beskrivits som ”el loco”, galningen, och jämförts med USA:s Donald Trump och Brasiliens förra president Jair Bolsonaro.

Favoritgimmicken är en motorsåg, som han poserat med som Leatherface från ”Motorsågsmassakern” under sina valmöten för att symbolisera hur han ska kapa de statliga utgifterna.

Presidentkandidaten Javier Milei tillsammans med sin syster Karina (till höger) och vicepresidentkandidaten Victoria Villarruel vid sitt sista valmöte inför valet.

Argentinas medborgare har fri sjukvård och fri utbildning, får stora subventioner på el och gas och kollektiva transporter. Men Milei, som är ekonom i grunden, går till val på att staten bara ska stå för militär, polis och rättsväsendet. Allt övrigt ska privatiseras och bekostas av den enskilda.

Han vill lägga ner den argentinska riksbanken och istället använda dollarn som landets officiella valuta.

Kallade påven ”äcklig vänsteranhängare”

Omkring 40 procent av den arbetsföra befolkningen i Argentina har så kallade ”informella jobb”, där man jobbar från dag till dag och får den svarta betalningen direkt i handen. I den här gruppen har Milei sitt största stöd.

Milei vill lösa fattigdomen bland annat genom att tillåta organförsäljning, så att den fattiga kan sälja sin njure eller del av sin lever till någon som behöver och har råd att betala.

Javier Milei tillsammans med sin lika kontroversiella vicepresidentkandidat Victoria Villarruel i augusti 2023.

Han tror inte att klimatförändringarna beror på mänsklig påverkan, har kallat påven för ”äcklig vänsteranhängare” och är abortmotståndare, i ett land som legaliserade kvinnors rätt till abort så sent som december 2020.

Att Milei har lierat sig med en lika kontroversiell vicepresidentkandidat, Victoria Villaruel, lockar också en specifik typ av väljare, de som stöttade den tidigare militärdiktaturen.

Vicepresidentkandidaten – en diktaturförnekare

Villaruel har gjort karriär som diktaturförnekare, jurist med specialinriktning på upprättelse, inte för regimens offer, utan för dem som drabbades av motståndsrörelsens kamp för demokrati i Argentina. Det tilltalar dem som inte vill kännas vid hur uppskattningsvis 30 000 personer föll offer för diktaturens politiska utresningar mellan 1976 och 1983.

Victoria Villarruel, den kontroversiella presidentkandidaten Javier MIleis lika kontroversiella vicepresidentkandidat, mötte protester i september när hon närvarade vid ett evenemang avsett att hedra de som fallit offer för väpnade vänstergrupper som kämpade för demokrati under militärdiktaturen 1976 till 1983.

Huvudsakligen har Milei och hans La Libertad Avanza (Frihet framåt) två motståndare i presidentvalet, Sergio Massa, som representerar Perionistpartiet och ingår i vänsterkoalitionen Unión por la Patria (Union för fäderneslandet), och Patricia Bullrich som representerar högerkoalitionen Juntos por el Cambio (Tillsammans för förändring).

Utmanar finansministern

Perionistpartiet har varit den starkaste politiska kraften i Argentina sedan slutet av 1940-talet, men Massa är också finansminister i den nuvarande regeringen, som misslyckats med att få ordning på landets ekonomi.

Bullrich var säkerhetsminister när hennes koalition hade regeringsmakten fram till 2019 och inte heller då var regeringens ekonomiska politik framgångsrik.

De senaste opinionsundersökningarna tyder på att Bullrich kommer att slås ut i den första valomgången, men att ingen av de andra kandidaterna tar hem segern direkt. Därför väntas det i en andra valomgång om fyra veckor att stå mellan Massa och Milei.

Då återstår frågan: Väljer det argentinska folket att tro att den nuvarande finansministern kan få ordning på ekonomin – eller röstar man på förändring, oavsett vad innebär?

Aftonbladets reporter Tobbe Ek på plats vid Casa Rosada, det argentinska presidentpalatset.