Slagsmål vid minnesceremoni i Ankara

Publicerad 2015-10-11

Uppgifter: IS ligger bakom dådet i Ankara

Explosionerna i Ankara i Turkiet tog nära 100 människors liv.

Högt uppsatta turkiska säkerhetskällor säger att tecken pekar på att Islamiska staten (IS) ligger bakom dådet.

På söndagsförmiddagen deltog tusentals personer i en minnesceremoni.

Då utbröt slagsmål när polisen hindrade sörjande från att lägga blommor vid minnesplatsen.

De två kraftiga explosionerna inträffade tidigt på lördagen nära tågstationen i Turkiets huvudstad Ankara. 95 människor dödades. Tre dagar landssorg är utlyst och på söndagsförmiddagen pågår en stor minnesceremoni i Ankara.

I samband med det utbröt oroligheter, enligt nyhetsbyrån AP. Slagsmål ska ha uppstått när polis hindrade pro-kurdiska politiker och andra sörjande från att lägger nejlikor vid minnesplatsen.

Uppgifter: IS inblandade

Premiärminister Ahmet Davutoglu sa i går att det finns ”starka tecken” på att de båda explosionerna, som utlöstes med kort mellanrum, utfördes av självmordsbombare. Och enligt den regeringsvänliga tidningen Yeni Safak har en av de skyldiga identifierats som en man i 25–30-årsåldern, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Högt uppsatta turkiska säkerhetskällor säger på söndagen till nyhetsbyrån Reuters att tecken pekar på att den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS) utförde attentatet.

Ingen grupp har tagit ansvar

– Det liknar attacken mot Suruc som IS beskylls för och allt pekar på att detta var en kopia på den attacken, säger en av källorna.

– Alla tecken tyder på att det är IS. Vi är helt fokuserade på IS, säger en annan källa.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attacken. Men Davutoglu har tidigare sagt att flera grupper förekommer i polisutredningen som potentiellt ansvariga – bland dem den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS), kurdiska PKK och en extrem vänstergrupp.

Explosionen i Suruc, en stad i sydöstra Turkiet nära den syriska gränsen, inträffade i juli i år. En självmordsbombare utförde dådet och det uppgavs sannlikt vara IS som låg bakom. 28 personer dog och ett hundratal skadades. 

Skakade hand med sörjande

Aftonbladets Wolfgang Hansson följde ceremonin, som avslutades omkring klockan 11.30, på plats.

– Det var den här demonstrationen som skulle varit i går men som inte blev av på grund av bombningarna. Nu blev det både en form av minnesceremoni och demonstration. Det var mycket folk. Åtminstone flera tusen. Platsen var omringad av kravallpolis, säger han.

Selahattin Demirtaş, ledare för prokurdiska HDP, talade till folkmassan som samlats.

– Han stod på en vit varubil. Efteråt skakade han hand med sörjande, säger Wolfgang Hansson.

Följ ämnen i artikeln