De måste ha varit på plats för att kunna göra kartorna

Uppdaterad 2018-12-03 | Publicerad 2002-03-21

Geografen Ulf Erlingsson har i åtta år i tysthet haft hand om de hemliga sovjetiska kartorna över hur Sverige kan angripas.

–Vi har använt kartorna i ett samarbetsprojekt runt Östersjön och vågade inte nämna det för militären eftersom de då kanske skulle ta dem ifrån oss, säger han.

Ulf Erlingsson bor i Miami i USA och var i början av 90-talet knuten till Uppsala universitet.

Flera länder runt Östersjön hade gått ihop om ett projekt som gick ut på att göra en gemensam geografisk digital databas.

–I det sammanhanget fick vi tips från vår man i Riga att han kunde köpa en komplett uppsättning kartor över hela Europa, till ett billigt pris, jag tror det var en dollar.

Skulle förstöras

Bland alla kartor som köptes upptäckte Ulf Erlingsson att några var av militär art.

– Röda armén tryckte de här kartorna i Lettland och när de drog sig tillbaka så tog de med sig det mesta och lämnade kartorna för destruktion. Men de som skulle destruera kartorna tog hand om dem istället.

I februari läste Ulf Erlingsson en debattartikel i Dagens Nyheter av Jan Leijonhielm på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

– Jag blev lite förvånad när jag läste att hans slutsats var att Sovjet hade planer på att sabotera i Sverige och sätta i land sabotörer med ubåt, men att han inte hade några bevis för det. Då förstod jag att han inte hade sett de här kartorna.

”Måste varit där”

Vad säger du som geograf om de här kartorna?

–När jag såg dem var min omedelbara reaktion att de måste ha varit på plats vid kustavsnitten.

Varför då?

–Därför att det finns information i kartorna som man inte får genom andra kartor.

Ulf Erlingsson har nyligen vänt sig till sin kollega i S:t Petersburg som var med i samarbetsprojektet i början av 90-talet.

Erlingsson skickade bland annat teckenförklaringarna på de sovjetiska kartorna över Sverige – med markeringar för var det är lämpligt att landsätta trupper.

–Han blev väldigt förvånad. Han sa att ett kort tag efter att Sovjet föll sönder var informationen ganska fri, men nu är det inte så längre. De här kartorna skulle absolut inte gå att få tag på i Ryssland i dag.

Richard Aschberg, Anders Johansson

Följ ämnen i artikeln