Statsvetare: KD är inte på väg tillbaka till 1960-talet

Uppdaterad 2015-05-06 | Publicerad 2015-05-05

Peter Althin befarar att KD är på väg tillbaka till 1960-talet.

Men har har fel, enligt statsvetaren Magnus Hagevi.

– KD har sina rötter i frikyrkorörelsen. Men stödet i den gruppen har halverats. Partiet vill locka de invandrarkritiska väljarna, säger han.

Peter Althin satt i riksdagen för KD mellan 2002 och 2007 och var partiets rättspolitiske talesperon. Det är tack vare honom som KD betonade vård när de andra partierna började prata om hårdare straff, enligt Magnus Hagevi, docent vid Linnéuniversitet.

– Men KD har gjort sin eftervalsanalys och kommit fram till att även de ska börja tala om hårdare straff, säger Hagevi.

Han anser inte heller att Althins beskrivning av KD som ett högerparti är helt sant. KD har länge velat ha mindre stat, lägre skatter och i den bemärkelsen har de länge varit ett höger, enligt Hagevi.

– Han pratar om en värdekonservativ förändring som han själv inte kan stödja.

"KD har konstant väljarkris"

Magnus Hagevi anser inte heller att KD är på väg tillbaka till 1960-talet. Partiet är sprunget ur den frikyrkliga rörelsen. Men stödet i den gruppen är nu halverat.

– KD siktar in sig på de väljare som är invandrarkritiska och vill ha hårdare straff, men som inte vill rösta på Sverigedemokraterna.

Hagevi är säker på att Althins avhopp kommer att diskuteras internt. Men hur det kommer att påverka partiets opinionssiffror är oklart.

– KD har konstant väljarkris. Det behövs inte många som säger att de inte ska rösta på partiet för att det ska märkas, säger Magnus Hagevi.

Följ ämnen i artikeln