Lööf sågar Åkessons landsbygdspolitik: ”Ett luftslott”

Publicerad 2022-08-21

Jimmie Åkesson (SD) attackerar och anklagar Annie Lööf (C) för att svika landsbygden med en ”vansinnig bränslepolitik”.

Lööf biter ifrån och bedyrar att Centerpartiet alltjämt är landsbygdens parti.

– Det är ett luftslott som ekar tomt, säger Lööf om den sverigedemokratiska landsbygdspolitiken.

Det var i SVT:s Agenda som partiledarna drabbade samman. Debatten inleddes med drivmedelspriserna som rusat i höjden och orsakar problem för människor som är beroende av bilen.

Annie Lööf (C) betonar att hon varit delaktig i att införa tillfälliga ekonomiska stöd för personer med bil.

– Det som vi också gjort är att säkerställa att vi får fram ett rejält reseavdrag med landsbygdsfokus. Centerpartiet har sett till att det finns ett förslag på plats som vi vill skruva ytterligare på, säger Lööf i Agenda.

Det innebär ”rejält med tusenlappar” till äldre och familjer som bor på landsbygden och är beroende av bilen, enligt Centerledaren.

Jimmie Åkesson (SD) var inte imponerad och anklagade istället Lööf för att föra en ”vansinnig bränslepolitik” som skadar landsbygden.

– Vi vill ta bort reduktionsplikten [iblandning av biodrivmedel] som Annie Lööf och alla andra partier införde en gång i tiden. Vi visste att det skulle bli väldigt dyrt. Nu har vi facit, säger Åkesson i Agenda.

Åkesson uppger också att han vill sänka skatten på drivmedel. Svensk klimatpåverkan från fossila bränslen är inget som oroar honom nämnvärt.

Lööf: ”Ett luftslott”

Helt fel väg, menar Lööf. Hon ser istället produktion av biodrivmedel som en möjlighet för landsbygden att bidra till klimatomställningen och skapa nya jobb.

Lööf kallade den samlade SD-politiken för ”ett lufslott” utan täckning i den senaste budgeten tillsammans med M och KD.

Men Åkesson gick i försvar för sin linje.

– Att ta bort 4-5 kronor direkt från priset vid pump – det är självklart att det skulle göra stor skillnad. Att vända det till att vara en fara för landsbygden, som Annie Lööf gör, det är helt vansinnigt.

Åkesson ”Rasbiologi”

Som så många gånger förr surnade debattklimatet mellan kombattanterna efterhand.

Den utlösande faktorn dök upp i följande passage:

– Jag blir lite orolig när jag hör Jimmie Åkesson med sin falska marknadsföring om att SD grundades ur landsbygden. Nä, SD grundades ur Bevara Sverige svenskt. Centerpartiet är bondeförbundet i Sverige, grundat av självägande bönder, säger Lööf.

– Jag förstår att Annie Lööf säger sådär. Jag vill bara påminna om Centerpartiets historia, det var väl det sista partiet att ta bort rasbiologi ur sitt partiprogram? säger Åkesson.

Programledaren Anna Hedenmo tröttnade.

– Nu kommer vi ifrån ämnet här, konstaterade hon.