Cirkusbjörn gick till attack mot tränare

Varning för starka bilder

avMatilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

En rysk cirkusbjörn gick till attack mot sin tränare under en föreställning.

– Det är djurplågeri och en livsfarlig situation för alla i cirkustältet, säger Världsnaturfondens artexpert Tom Arnbom.

En 300 kilos brunbjörn var stjärnnumret på en cirkus i norra Ryssland. I veckan gick den till attack mot sin tränare farmför en skräckslagen publik. I videon kan man se hur björnen verkar tröttna på sin tränare och biter honom i armen.

– Det är svårt att se vad som triggar den men något har gjort honom förbannad. Till slut tappar den väl bara humöret och orkar inte längre, säger Världsnaturfondens artexpert Tom Arnbom som reagerade när han såg klippet.

”Det är djurplågeri”

Han menar att det inte bara är djurplågeri, utan också en livsfarlig situation för alla i cirkustältet.

– Detta är en anledning till att man har förbjudit björnar på cirkusar i Sverige. Dels är det djurplågeri när man tränar dem, ofta använder man mycket bestraffning och slår dem.

Både tränaren och björnen ska vara okej efter händelsen. Enligt New York Times har tränaren sagt att den 16-åriga björnen var ute på sin sista turné. Yashaka, som björnen heter, ska även ha lidit av ledvärk vid attacken.

– Jag tycker att det är fel miljö för björnarna, de ska inte leva så här. Vilda djur på cirkus, det ska bort, säger Tom Arnbom.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Cirkus

Björnar

Ryssland