EU röstar för höjd ålder på A-traktor

Publicerad 2024-02-28

Åldersgränsen för A-traktor väntas höjas till 16 år.

Dessutom blir det tuffare körkortsprov.

– Det är oerhört beklagligt. Det drabbar framförallt ungdomar på landsbygden, säger parlamentsledamoten Tomas Tobé (M).

EU har som mål att minska antalet dödsolyckor i trafiken och förbättra säkerheten för cyklister och fotgängare i trafiken. Och i dag röstade parlamentet om en rad förslag.

Det handlar bland annat om att hastighetsgränsen för A-traktorer kan höjas från 30 till 45 kilometer i timmen och åldersgränsen ändras från 15 till 16 år.

Detta skulle ungdomar på landsbygden kunna drabbas hårt av. Ett ändringsförslag om att låta gränsen för 15 år vara kvar låg på bordet, men röstades ner.

– Jag är förbannad. Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden, säger Emma Wiesner (C).

– Det har varit en kamp men tyvärr gick inte förslaget att behålla åldersgränsen vid 15 år för den svenska EPA-traktorn igenom, säger Helene Fritzon (S) till Aftonbladet.

Aftonbladet har pratat med flera av de svenska ledamöterna som alla ser kritiskt på förändringen som detta nu kan innebära.

– Jag tycker inte att EU överhuvudtaget ska lägga sig i vilka åldersgränser vi i Sverige har för EPA-traktorer, säger V-ledamoten Malin Björk.

Räcker inte med AM-körkort

I dag räcker det med ett AM-körkort för att kunna köra A-traktor. Alltså samma körkort som krävs för att köra EU-moped.

Men med det nya förslaget krävs det att man tar ett B1-körkort för att få köra A-traktor. Det innebär att man får övningsköra, men tvingas genomgå både ett teori- och körprov innan man ger sig ut på vägarna på riktigt.

Uppgörelse dröjer

Onsdagens parlamentsomröstning innebär att slutförhandlingar nu inleds med EU:s ministerråd om uppdatering av EU:s körkortsregler, där de nya a-traktorreglerna ingår.

Där hoppas flera av de svenska ledamöterna kunna stoppa lagändringen.

– Nu går frågan vidare till förhandling och där ska vi lyfta den igen, säger Helene Fritzon (S).

Först nästa mandatperiod kan de nya direktiven komma att träda i kraft. En uppgörelse kan ske i höst och därefter dröjer det ytterligare en tid.

Följ ämnen i artikeln