Reklamblad skickades ut till döda barns föräldrar

Publicerad 2023-05-16

Arkivbild.

Tandkliniker i Stockholm skickade felaktigt ut reklamblad till vårdnadshavare till 70 döda barn.

Region Stockholm har Ivo-anmält händelsen.

– Det är mycket beklagligt och ska egentligen inte hända, säger chefläkare Elda Sparrelid vid Region Stockholm.

Reklamblad om tandvård skickades ut till vårdnadshavare av 70 döda barn, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Nu Ivo-anmäler Region Stockholm händelsen enligt lex Maria.

– Jag bedömde att det här innebär obehag och lidande för de berörda föräldrarna, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Region Stockholm, till Aftonbladet.

Nytt it-system ledde till missen

Missen ligger i hanteringen av en lista som tandvårdsenheten i hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Region Stockholm tidigare tagit fram själva. I listan står namn och adresser till barn som kommande år fyller tre.

Tandvårdskliniker i regionen plockade upp informationen för att skicka ut reklamblad till föräldrar och vårdnadshavare på barns treårsdag.

Men när it-bolaget TietoEvry fick uppdraget förra året att skapa ett nytt system för barntandvård hos regionen fanns inte längre möjligheten för Region Stockholm att själva skriva listan.

Regionen beställde då ut ett utdrag från TietoEvry och lade upp uppgifterna i det nya systemet för tandvårdsklinikerna att ladda hem och marknadsföra sig genom.

Men listan visade sig innehålla 70 barn som är döda och har varit döda en längre tid. Vissa sedan födseln.

Missen hade uppdagats av ett par föräldrar som själva hade hört av sig.

– Vi startade en händelseanalys och skickade brev till de 70 föräldrar som påverkats och sa att det blivit fel, gav dem ett telefonnummer att höra av sig på ifall de ville ställa fler frågor, säger Elda Sparrelid.

– Ett samtal kom från en förälder som tackade för att man tagit det här på allvar.

Enligt Elda Sparreling har rutinerna skärpts sedan misstaget och listorna kontrolleras nu så att de innehåller rätt personer.

Tidigare kritiserat bolag

På deras hemsida skriver TietoEvry att de i maj 2022 säkrat ett femårskontrakt för att förändra och modernisera hela regionens IT-infrastruktur. För att på ett ”kostnadseffektivt sätt låta Region Stockholm fokusera på sin kärnverksamhet”. Tekniken är enligt företaget stöttad av molntjänster och artificiell intelligens.

I april lade Stockholm stad ner Skolplattformen som även den levererades av TietoEvry. Både lärare och vårdnadshavare kritiserade tjänsten för att vara komplicerad och försvårade kommunikationen.

Aftonbladet har varit i kontakt med TietoEvry som hänvisar till Region Stockholm.

Följ ämnen i artikeln