”Dumma saker vi måste sluta säga till pappor”

Publicerad 2016-02-10

”Vem tar hand om din son nu?” En kommentar från en kvinna i mataffären fick den australiensiska mamman och bloggaren Rosie Devereux att skriva om dumma saker vi inte borde säga till pappor, enligt Daily Mail.

Rosie Devereux.

Den australiensiska mamman och bloggaren Rosie Devereux åkte och handlade ensam och blev ifrågasatt för att hon inte hade med sig sin son. Att han skulle ha det bra hemma hos sin pappa var otänkbart för frågeställaren.

Efter händelsen skrev Rosie ett inlägg om dumma saker som hon tycker att vi måste sluta säga till pappor, rapporterade Daily Mail. Hon publicerade inlägget på sin blogg Rosie Writes och nu har det spridits runt om i världen. Många pappor har kommenterat om hur de tar hand om sina barn lika bra som mammor gör.

Så här inleder Rosie sitt inlägg:
”Jag pratade nyligen med en trevlig kvinna i mataffärskön. (När fredagens höjdpunkt är att söka igenom en gång med frysta matvaror så pratar man med alla.) När jag lade upp en enorm blöjförpackning på kassabandet så log den trevliga kvinnan mot mig.

'Barn?' frågade hon och flinade.

'Ja, en liten pojke', svarade jag.

'Så, vem tar hand om honom nu?', frågade hon.
'Eh, han är hemma med sin pappa.'

Hennes flin breddades.

'Åhhhh', sa hon, och gav mig en konstig blick.

Sedan släppte hon bomben:

'Låt oss hoppas att allt är under kontroll när du kommer hem!'

Skrock, skrock. Blink, blink.

Jag fick uppbåda all min styrka för att inte slå henne i huvudet med en zucchini. Istället nickade jag och log lätt genom gnisslande tänder. Där och då gick det upp för mig. Vi måste sluta prata om pappor som om de är ett tillbehör i föräldraskapet."

Vill lyfta fördomar om pappor

Rosie och hennes man har ofta upplevt att samhället har fördomar om pappors kompetens. När hennes son hade på sig omatchande skor och en gammal fläckig t-shirt fick hon kommentaren ”Det ser ut som att pappa klädde på honom idag”.

”Nyhetsuppdatering: Det var jag som klädde på honom”, skriver Rosie i sitt inlägg.

Hon skriver också om hur irriterad hon blir när folk frågar om hennes man är barnvakt när han tar hand om deras son.
”Han är ingen barnvakt. Han är en förälder”, skriver hon.

Rosie menar att medier och reklam ofta förstärker bilden av mamman som den naturliga omhändertagaren och att vårt språk påverkar hur vi ser på föräldrar.

"Titta hur mycket press vi sätter på mammor att vara de naturligt omvårdande. De som har instinkterna och vet hur man gör det på rätt sätt. Till och med flaskan vi använder när vi tvättar vår son säger att det är 'mammors favorit'”, skriver hon.

Läs hela blogginlägget här.