Så går omvärldens krig mot IS

Uppdaterad 2015-12-03 | Publicerad 2015-11-18

10 000 flyganfall mot ”kalifatets” terrorister i Irak och Syrien – nu trappar länderna upp

En armé av terrorister.

Som har nästan hela världen emot sig.

Här är allt du behöver veta om bombkriget mot IS, varför det misslyckats – och hur det nu ska trappas upp.

Ett 60-tal länder deltar i den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak.

På pappret borde det vara enkelt att krossa terrorsekten. Men långt ifrån alla länder bidrar aktivt och bristen på marktrupper är akut. Dessutom splittrar frågan om president Assads status i Syrien fortfarande USA och Ryssland.

Här är de största länderna i kriget mot IS.

USA

Deltar i kriget mot IS: Har sedan sommaren 2014 genomfört drygt 8 000 av koalitionens totalt cirka 10 000 flyganfall mot IS-mål i Syrien och Irak. President Obama har ändå fått kritik för att inte göra tillräckligt för att stoppa terrorgruppen.

Resultat hittills: Enligt amerikansk militär har över 100 stridsvagnar slagits ut och 4 000 byggnader förstörts eller skadats. Oljeinfrastruktur har förstörts och nyckelpersoner inom IS har dödats. USA har underlättat för kurdisk militär att återta städer i Irak och Syrien.

Vill trappa upp: USA har efter terrordåden lovat att trappa upp insatserna mot IS. För första gången har man bombat oljetransporter. Marktrupper är dock inte aktuella.

Frankrike

Franskt stridsflyg bekämpar IS-mål i både Syrien och Irak.

Deltar i kriget mot IS: Är en del av den USA-ledda koalitionen. Har sedan september 2014 genomfört flyganfall mot IS i Irak och senare även i Syrien.

Resultat hittills: Har bland annat slagit ut militära byggnader som träningscenter och vapendepåer.

Vill trappa upp: Beslutade redan före terrordådet i Paris att skicka Frankrikes enda hangarfartyg till Persiska viken. Har därefter bombat IS-huvudstaden Raqqa. President Hollande ser ett behov av ett omfattande krig mot IS. Har begärt militärt stöd av EU och kommer att träffa USA:s och Rysslands presidenter för att försöka förena krafterna.

Ryssland

Deltar i kriget mot IS: Ryssland är inte en del av den USA-ledda koalitionen utan har en egen koalition med Syrien, Iran och Irak. Ryssland har sedan september 2015 genomfört ett stort antal flyganfall mot såväl IS som övriga rebeller i Syrien i syfte att stödja landets hårt pressade ledare Bashar al-Assad.

Resultat hittills: Har fram till nu framför allt bombat andra rebellgrupper. En sammanställning i oktober visar att bara en femtedel av bombningarna är på IS-kontrollerat område. Många döda civila.

Vill trappa upp: Oklart. Det spekuleras i att Ryssland, efter attackerna i Paris och det misstänkta terrordådet mot ett ryskt passagerarplan i Egypten, nu kan vara beredda att samarbeta med USA-alliansen för att slå ut IS.

Fler länder som har bombat IS

Del av USA-ledda koalitionen:

Storbritannien

Australien

Kanada

Holland

Jordanien

Turkiet

Sverige

Roll fram till nu: Är en del av den USA-ledda koalitionen. Sveriges har 35 soldater i norra Irak, som agerar rådgivare till kurdisk militär som strider mot IS.

Resultat hittills: Oklart. Den svenska insatsen har hemligstämplats av säkerhetsskäl.

Vill trappa upp: Regeringen har sagt ja till Frankrikes begäran om militär hjälp, men hur stödet ska se ut är oklart. Kristdemokraterna har föreslagit att skicka svenska Jas-plan.

Andra parter som strider mot IS i Irak och Syrien

KURDISK MILITÄR

Den svaga punkten i kriget mot IS är bristen på marktrupper. De kurdiska peshmerga och YPG-förbanden har hittills varit mest effektiva och har bland annat lyckats pressa tillbaka IS i norra Irak och i den syriska staden Kobane.

IRAKS REGERINGSARMÉ

Den välutrustade irakiska regeringsarmén hade inledningsvis stora problem med IS. Har under året inlett flera motoffensiver mot terrorgruppen i västra Irak.

SYRIENS REGERINGSARMÉ

Den syriska regeringsarmén strider mot IS på en rad fronter. President Assad hoppas kunna tvinga väst att välja sida i kriget: honom eller IS.

ÖVRIGA INBLANDADE

IS strider också mot en rad olika rebellgrupper och miliser i Syrien och Irak.

IS

Ingen vet exakt hur många krigare IS förfogar över i sitt så kallade kalifat. Uppgifterna pendlar mellan 20 000 och 200 000. Terrorgruppen har kommit över en stor mängd vapen, i huvudsak från den irakiska armén. Utöver lätta vapen förfogar man över så väl artilleri som stridsvagnar. Därutöver använder man fortfarande okonventionella vapen som bilbomber och självmordsbombare. Enligt uppgift ska man även ha använt senapsgas.

Källor: USA:s försvarsdepartement, BBC, The Guardian, Vox, New York Times, Wikipedia.

Följ ämnen i artikeln