SMHI varnar för snö och kyla – tåg ställs in

TT

Publicerad 2024-01-01

Det snöade kraftigt i delar av västra Sverige under nyårsdagen. Arkivbild.

SMHI har utfärdat en orange varning för Skåne, Blekinge och Småland med snöfall och kraftiga vindar under onsdag och torsdag.

I norra Norrland kan det bli så kallt som minus 40 grader och det drabbar tågtrafik som ställs in, kanske hela veckan.

Den orangea varning som legat över Dalsland under nyårsdagen gäller fram till klockan 23 på måndagen då snöfall och vindar avtar.

SMHI:s nya varningar gäller södra delarna av Kalmar län, stora delar av Blekinge och de nordöstra delarna av Skåne.

– Det kommer ett nytt lågtryck västerifrån och i samband med det så kickar nederbörden i gång, då har kallare luft har letat sig ned över södra Götaland som hamnar på minussidan. Det blir friska eller hårda vindar i stort sett hela Götaland, säger meteorolog Max Schildt på SMHI.

Stora mängder snö

– I södra Götaland väntas ganska stora mängder, en eller ett par decimeter.

Det finns också en gul varning för höga flöden i diken, bäckar och åar i Skåne under tisdagen.

Tågoperatören Vy som även kör Norrtåg mellan Kiruna och Luleå har ställt in nattåg och dagliga avgångar mellan städerna under tisdagen. Tågen kan troligen ställas in på onsdag och Vy varnar för att tåg senare i veckan också kan bli inställda. Orsaken är den stänga kylan i området som nått minus 35 på sina håll.

Det är inte möjligt att sätta in ersättningsbussar.

– Det är mycket, mycket kallt och vi har passerat alla gränser. Det finns inga fordon som får gå i minus 35 som det är just nu och vi gör det för passagerarnas säkerhet, det är väglöst land och det blir mycket besvärligt om något skulle hända, säger Christer Berglund, affärschef på Vy.

Eventuellt stopp en vecka

Kylan håller sannolikt i sig i det inre av Norrland, enligt Max Schildt.

– Den ser ut att att ligga kvar till helgen. Det blir nog 30–35 minus, och i någon prognos har vi sett temperaturer ned mot minus 40 grader. På nyårsdagen var det 38 minus i Nikkaluokta.

Men det kommer att bli riktigt kallt i hela Sverige fram till helgen, på lördag kan det sjunka till minus 15 eller lägre stora delar av landet.

Dalsland har under nyårsdagen fått stora mängder snö – på sina håll mellan 40 och 50 centimeter – men snöfall och vindar avtar under natten mot tisdagen.

I södra Jämtlandsfjällen är gul varning utfärdad för vind på kalfjället. Det gäller att pälsa på sig ordentligt utomhus, då den starka kyleffekten utgör en riskfaktor.

Men det kan bli mildare ganska snart.

– Tittar man på den storskaliga prognosen över hela Norden så ser den kalla luften att ligga kvar över helgen. Under nästa vecka så finns det indikationer på att varmare luft kan leta sig in över Norden västerifrån men det är osäkert med tajmingen där, säger Max Schildt.