Polisen lägger ner utredningen om ”Kjelle-Blues”

Publicerad 2022-10-26

Kustbevakningen har hjälpt till i sökandet.

Gävlepolisens ”kalla fall” om det misstänkta mordet på 44-årige Kjell-Ove ”Kjelle-Blues” Andersson, som försvann 2008, läggs nu ner – för gott.

Nya uppgifter visar att Kjell-Ove kan ha bragts om livet genom en olyckshändelse i Trebo båthamn i Sandviken.

Kroppen har dock inte hittats.

En 46-årig man häktades förra året misstänkt för mord men släpptes kort därefter.

– Mannen berättade i förhör att han kom till båthamnen med bil och såg på håll hur någon låg ute i vattnet. Mannen ska då ha startat sin båt och kört ut för att hämta upp personen. Han ska då ha hört en dunk i båtskrovet och menar att han kan ha kört på denne som ska ha varit Kjell-Ove som hoppat i vattnet efter bråk med en annan person, säger polisutredaren Christer Löf.

Tros intensiva dykningar med bland annat kustbevakningens hjälp i båthamnen senaste året har ingen kropp kunnat hittas. Men när dykningarna påbörjades hade det gått 13 år. Personen som Kjell-Ove skulle ha bråkat med är död sedan flera år.

Kjell-Ove Andersson var en känd person i Sandviken genom sin musik och uppträdde som trubadur och i ett eget bluesband. Något som gav honom smeknamnet ”Kjelle-Blues”.

Kjell-Ove ”Kjelle-Blues” Anderssons försvinnande är ett mysterium. Han är spårlöst försvunnen sedan 2008 – trots massiva sökinsatser.

På midsommarafton 2008 stod han och talade med några vänner utanför Sandviks huvudkontor. Vännerna ville bjuda honom på midsommarfest men han tackade nej då hans två barn, som bodde med mamman i Dalarna, skulle komma på besök.

En av vännerna tog en bild av honom när han gick iväg med sin cykel och röda ryggsäck. Bilden är den sista kända som finns på Kjell-Ove Andersson.
Trots 500 utredningsåtgärder av Gävlepolisen kunde inte mysteriet lösas och fallet lades åt sidan för att återupptas 13 år senare efter flera intressanta tips. Bland annat har ett drygt 100-tal personer förhörts utöver många andra utredningsåtgärder.

I november 2021 häktades den 46-årige mannen misstänkt för att ha mördat ”Kjelle Blues”. Han nekade till mord men menade att han kunde ha orsakat hans död med sin båt men utan avsikt.

Mannen släpptes fri från häktet men misstankarna har stått kvar.
Förundersökningsledaren, kammaråklagare Christer Sammens, väljer nu att lägga ner utredningen helt:

– Det är preskriptionstiden som gör att det krävs starka bevis för att väcka åtal. De enda brott i sammanhanget som inte är preskriberade är mord och dråp, och det den misstänkte mannen berättat ger inte möjlighet att väcka åtal för mord så vi får lägga ner
den här utredningen, säger Sammens.

Ännu har inte kvarlevorna från ”Kjelle Blues” hittats vid dykningarna i båthamnen vilket polisutredaren Christer Löf anser vara märkligt även om det nu gått många år sedan försvinnandet.

– Den tidigare misstänkte 46-åringen har ju givit en förklaring till vad som skett. I brist på andra uppgifter och bevis får vi gå på det, säger Christer Löf, som lett utredningen vid Gävlepolisen.

Kompisar tar bilden till höger på Kjell-Ove på midsommarafton 2008, utanför verkstadskoncern Sandviks huvudkontor. Det är den sista kända bilden på honom.

Följ ämnen i artikeln