5 punkter om G20-mötet

Publicerad 2023-09-09

USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Narendra Modi under G20-toppmötet.

Världen största ekonomier samlas för det årliga G20-mötet. Den här gången i New Delhi.

Här är 5 punkter om mötet du behöver ha koll på.

1. Vad är G20?

G20 består av EU och Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Storbrittanien och USA. Tillsammans står de för 90 procent av världens ekonomi. Gruppen bildades 1999 och sedan 2008 håller de årliga möten.

2. Vad står på agendan?

Indien vill att tre frågor diskuteras: Hållbar utveckling, "sträva efter en rättvis och skälig tillväxt för alla i världen" och skuldavskrivning för utvecklingsländer. Men med stor sannolikhet kommer mötet – precis som förra gången – att domineras av kriget i Ukraina.

3. Vad har man beslutat hittills?

Under den första dagen kom flera viktiga besked, skriver BBC.

Indien, Brasilien och USA har enats om att satsa på biobränslen.

Diskussioner pågår om gemensamma regler för kryptovaluta.

Satsningen på förnybar energi ska fortsätta genom att ”fortsätta och uppmuntra insatser för att tredubbla kapaciteten för förnybar energi globalt genom befintliga mål och befintlig politik”.

4. Varför är Kinas president inte med?

Xi Jinping kommer inte delta på mötet, utan skickar istället premiärministern Li Qiang. Det tros bero på den försämrade relationen mellan Indien och Kina till följd av en konflikt om gränsen mellan länderna i Himalaya. Beslutat har fått stark kritik av bland annat USA:s president.

5. Vad sägs om Ukraina?

Länderna har enats om ett uttalande, men undviker att fördöma Rysslands krig i Ukraina rätt ut. Istället står det bland annat att ”alla stater” borde avstå från ”att med hot eller våld försöka erövra territorium, (kringskära) suveränitet eller politiska oberoende från någon stat”.

Följ ämnen i artikeln