Här tatuerar Gustav in Anders Tegnell

Statsepidemiologen pryder nu armen

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-27

Nu kommer Gustav Lloyd Agerblad, 32, alltid att bära med sig Sveriges statsepidemiolog. På måndagen tatuerade han in Anders Tegnells ansikte på vänsterarmen.

– Jag är jättenöjd, säger han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är kanske Sveriges just nu mest omtalade man. Varje dag svarar han på frågor om hur landet ska ta sig ur krisen som coronaviruset fört med sig.

Nu har Gustav Lloyd Agerblad tatuerat in hans ansikte, och det var ett stort medieuppbåd som var på plats vid tatueringsstudion ”Myndigheten” på Södermalm i Stockholm på måndagsförmiddagen.

– Just nu kommer jag att ha Sveriges mest omtalade vänsterarm, säger Gustav.

Tatuering var klar på 30 minuter.

Tatueraren: ”Hittade lugnet”

Epidemiologens ansikte får trängas bland andra tatueringar. Efter knappt en halvtimme var porträttet klart och både Gustav och tatueraren Zashay Rissanen Tastas var nöjda.

– Det var kul. Jag var inte speciellt nervös faktiskt. Jag trodde att jag skulle vara det, och att det skulle synas på tatueringen. Men jag hittade lugnet, säger Zashay.

Det är han som har ritat upp Tegnell-tatueringen. Först lanserade han den som en ”gnuggis-tatuering” men kort därefter hörde Gustav av sig och bad om att få ha den på armen för alltid.

– Jag brukar rita av folk som jag tycker om och han platsar verkligen in bland de personerna, säger Zashay om Tegnell.

Det var ett stort pressuppbåd som var på plats.

Inte orolig för strategin

Anders Tegnell har blivit ansiktet utåt för Sveriges coronastrategi och tatueringen ska ses som en hyllning, enligt Gustav Lloyd Agerblad. Och han är inte det minsta orolig för om strategin skulle visa sig vara fel.

– Då är det väl så. Ingen verkar ju egentligen veta vilken strategi som är den vinnande i dagsläget. Jag tycker att Tegnell har stått upp för Sverige genom den här krisen, säger Gustav.

Hur förhåller du dig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer själv?

– Jag tycker att de är bra och jag respekterar dem. Jag försöker att utöva social distansering själv och använder handskar i vissa fall. Och så använder jag mycket handsprit, säger han.

Vad har du fått för reaktioner när du berättat om tatueringen?

– Mestadels positiva. Sedan finns det alltid vissa som inte har något bättre för sig än att sitta och hata på internet.

– Och farfar undrade om jag verkligen var tvungen att ge mig in på det här, men jag bara garvade, säger Gustav.

Tegnell-tatueringen började som en gnuggis – nu är den ”på riktigt”.

Har många tatueringar sedan tidigare

Zashay har tatuerat Gustav förr och benämner honom som en ”trogen kund”, men han hade inte haft några problem med att tatuera in Tegnells ansikte på någon som inte har någon tatuering sedan tidigare.

– Det hade ju egentligen varit roligare men det känns skönt att det är på Gustav. Det blir inte riktigt samma fallhöjd då om det skulle gå snett, säger Zashay.

Nu sitter Anders Tegnells ansikte där det sitter: på Gustavs vänsterarm. Där ska det få sitta orört, oavsett hur situationen i Sverige utvecklas framöver.

Gustav Lloyd Agerblad är nöjd.

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen