LO:s ordförande Susanna Gideonsson avgår: Ett skitår

Publicerad 2024-01-23

Susanna Gideonsson ställer inte upp för omval.

LO-toppen Susanna Gideonsson lämnar sin post, rapporterar DN.

– Den enkla anledningen är att 2023 var ett riktigt skitår på det personliga planet, säger hon till tidningen.

Gideonsson ställer inte upp för omval till kongressen i mitten av maj.

Ett tufft senaste år på det privata planet är anledningen, enligt LO-basen, som tidigare sagt att hon varit öppen för att fortsätta.

– Flera nära släktingar och vänner dog. Under julhelgerna frågade jag mig om jag verkligen skulle orka jobba så intensivt som det krävs i fyra år, säger hon till tidningen.

Under sina fyra år på posten är hon mest stolt över organisationens arbete under pandemin med bland annat slopad karensdag och att man lyckats behålla den svenska modellen trots EU:s krav på minimilöner.

Vill inte bli politiker

60-åringen tänker inte gå i pension efter sin avgång, men kommer till skillnad från företrädaren Karl-Petter Thorwaldsson utesluter Gideonsson en politisk karriär när hon lämnar sin post.

– Det finns mycket som skulle locka – klimatomställningen, energifrågan, satsning på bättre beredskap. Jag vill försöka göra både Sverige och världen lite bättre, men kommer inte att bli politiker på riksplanet. Den rollen passar inte mig.

Susanna Gideonsson är den som suttit kortast på ordförandeposten. Föregångaren Karl-Petter Thorvaldsson satt i åtta år och Wanja Lundby-Wedin var ordförande i tolv år.