Abramovitjs barn blev miljardärer veckor innan Rysslands invasion

Publicerad 2023-01-08

Oligarken Roman Abramovitj sju barn har blivit mångmiljardärer.

Det bara veckor innan Ryssland invaderade Ukraina och oligarken sattes på sanktionslistor.

Nu är barnen – den yngsta nio år gammal – ägare till lyxyachter och palats, skriver The Guardian.

Dokument som den brittiska tidningen The Guardian tagit del av visar hur den ryske olikarken Roman Abramovitj gett tillgångar värda flera miljarder dollar till sina barn. Tillgångarna finns i tio ”trust funds”, eller truster på svenska, i flera skatteparadis runt om i världen.

Kontrollen av trusterna fördes över till Abramovitj sju barn – den yngsta nio år gammal – bara veckor innan krigsutbrottet. Nu ställer flera sig frågan om det är ett försök av den ryske oligarken, som även har israeliskt och portugisiskt medborgarskap, att undgå sanktioner. Totalt ska trusterna vara värda minst fyra miljarder dollar och ska ha hjälpt familjen att bland annat köpa en Boeing 787 Dreamliner, flera Airbus-helikoptrar och en privat konsert med Prince i Karibien.

Roman Abramovitj

På sanktionslistor

Sedan mars förra året är den tidigare Chelsea-ägaren på EU:s sanktionslista och flera försök har gjort att beslagta hans tillgångar. Bland annat på Jersey där man försökt frysa bankkonton värda sju miljarder dollar och av amerikanska myndigheter som beslagtagit två av hans privatjets. I samband med att flyplanen beslagtogs upptäckte FBI att de ägdes av två truster som nyligen tagits över av hans barn.

Förnekar koppling till Putin

Abramovitj har hamnat på sanktionslistor med argumentationen att han tjänar pengar på sin nära relation till Putin. Det förnekar han och har tagit saken till domstol för att få sanktionerna upphävda. Hans barn är dock inte på någon lista och undgår därför att få sina nyvunna tillgångar frysta.

Lyxyachten Eclipse som numera ägs av Abramovitjs barn.

Lyxyachter och palats

Det är inte bara privatjets som förts över. Kort efter invasionen av Ukraina hade alla hans barn blivit mångmiljardärer och ägde bland annat 51 procent av den 163 meter långa och nio våningar höga lyxyacthen ”Eclipse”. De har även tagit över Abramovitjs palats i Londonstadsdelen Kensington Gardens, värderat till 90 miljoner pund.

Gör det svårare att beslagta egendomar

Hans barns övertagande av ägandet i trusterna gör det redan svårare för myndigheter att frysa och beslagta han egendomar. I Canada försökte de ta kontroll över tillgångar värde 26 miljoner dollar ägda av en trust tillhörande Abramovitj och skänka dem till Ukraina. Men det visade sig omöjligt eftersom den ägdes av hans barn sedan februari.

Följ ämnen i artikeln