Så hände katastrofen i Seoul: Människor pressade på från två håll

Det här vet vi om tragedin

Publicerad 2022-10-30

Halloweenfirandet i Seoul förvandlades till en fruktansvärd tragedi med över 150 döda.

Enligt vittnen fylldes den smala, sluttande gränden upp med folk från vägg till vägg samtidigt som människor försökte ta sig in från två håll.

Det här vet vi om det som hände.


  1. Många av offren fastnade i den trånga, backiga gränden intill Hamilton Hotel.
  2. Här hittades flera offer.
  3. Här hittades flera offer på gatan.
  4. Här hittades flera offer på gatan.
  5. Tunnelbaneuppgång där folk fortsatte att strömma in till området.

Under lördagen börjar människor samlas i nöjeskvarteren Itaewon i den sydkoreanska huvudstaden. Från tunnelbanestationen strömmar festsugna Seoulbor för att fira första stora halloweenfirandet sedan covidrestriktionerna lyftes.

Många är unga och utklädda för att fira halloween.

Enligt polisen har över 100 000 samlats i området: på barer, restauranger och ute på gatorna. Redan vid åttatiden är det fullpackat i nöjeskvarterens smala gränder.

– Jag har aldrig sett såna folkmassor i mitt liv tidigare, säger Ulas Cetinkaya, som driver en kebabrestaurang i området, till NY Times.

Massa människor samlas i nöjeskvarteren Itaewon, många utklädda för att fira halloween.

Kaoset startar i gränden

Enligt uppgifter i lokala medier bryter kaoset ut i en smal, sluttande gränd vid ena sidan om hotellet Hamilton Hotel.

Det ska uppstå när människor försöker ta sig till en bar där det ryktas att en kändis setts.

Folk beger sig mot baren och det blir trängre och trängre i gränden när människor när pressar på från två håll. Enligt vittnen är gränden fylld från vägg till vägg när folk fortsätter att ta sig dit.

”Hetsade varandra”

Seon Yeo-jeong, en sydkoreansk youtuber, säger att folk hetsade varandra i trängseln. ”Kom igen, tryck på! Vi är starkare! Jag kommer vinna!”

Vittnen beskriver hur folkmassan börjar svänga fram och tillbaka och att människor tillslut faller över varandra. Enligt Reuters försöker en del klättra upp på husfasader för att fly det ökade trycket.

”Människor fortsatte att pressa på nerför en sluttande gränd och folk började skrika och föll som dominobrickor”, skriver ett vittne enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Trängseln i stadsdelen före kaoset bröt ut.

Första larmet

Vid 22.30-tiden, lokal tid, kommer det första larmet till myndigheterna: människor håller på att begravas i folkmassorna. Filmer från olycksplatsen visar hur räddningsarbetare kämpar för att dra loss människor som fastnat i gränden.

Samtidigt fortsätter människor att strömma till nöjeskvarteren. Myndigheter skickar ut ett sms till invånarna där man uppmanar alla att lämna området.

Räddningspersonal på plats på Itaewon street, utanför hotellet. Uppe till vänster i bilden syns tunnelbaneuppgången där folk fortsätter komma till området.

Enligt vittnen försvårar trängseln för räddningspersonal att nå fram till offren. Samtidigt pumpar musiken ut från nattklubbarna.

– Människor måste få veta hur illa det var och hur lite hjälp som fanns. Ingen var uppmärksam på vad som hände, säger en australiensisk man vars 23-åriga vän skadats och nu är försvunnen, till Yonhap.

3 580 anmäls saknade

Enligt tidiga rapporter vårdas ett 50-tal personer för hjärtstillestånd. Andra blöder från huvudet eller har drabbats av syrebrist, berättar en sjuksköterska som tar hand om skadade.

Men de döda och skadade ska bli många fler.

Under söndagsmorgonen ligger gatorna i nöjeskvarteren tomma, polisen har stängt av gatorna för trafik.

Myndigheter har upprättat en linje dit folk kan ringa för att anmäla sina saknade anhöriga. Under söndagen är 3 580 personer anmälda försvunna.

Dödssiffran är under söndagsmorgonen uppe i 153 personer och 82 personer är skadade. 10 personer som saknar identitetshandlingar har ännu inte identifierats. Majoriteten av de döda är kvinnor. De flesta av offren är unga i 20-årsåldern, den yngsta 16 år.

En man som förlorat sin dotter i katastrofen riktar kritik mot myndigheterna. Han menar att det varit känt att extremt många skulle samlas i området under kvällen.

– Jag tror inte att man har haft någon förberedelse för det här, vilket ledde till en katastrof, säger han till Reuters.

Den backiga gränden vid sidan av Hamilton Hotel dagen efter tragedin.

Minnesaltare kommer att ställas i ordning i centrala Seoul och i Itaewon och presidenten har utlyst en nationell sorgeperiod till den 5 november.

Hela stadsdelen Yongsan har förklarats ett katastrofområde.

– Det här är verkligen tragiskt. En tragedi och katastrof som inte skulle ha inträffat ägde rum i Seouls hjärta igår kväll, säger Yoon Suk-yeol i ett uttalande.

Flaggor på halv stång.