Tre döda i tågolyckan i Örebro

Publicerad 2024-02-29

Tre personer har dött i samband med tågolyckan i Örebro.

Det rör sig om en man i 25-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en pojke i yngre tonåren.

– De ska ha klivit av ett passagerartåg en stund innan godståget kom, säger Felicia Davidsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Olyckan inträffade vid 22.45-tiden på onsdagskvällen. Ett godståg krockade då med tre fotgängare vid södra station i Örebro.

En av dem är en man i 25-årsåldern, den andra är en kvinna i 20-årsåldern. Den tredje har ännu inte identifierats.

Inledningsvis letade räddningspersonalen efter fler skadade, men vid midnatt kunde man konstatera att det rörde sig om tre personer. Alla tre dog på plats.

– Vi försöker utreda på vilket sätt det hänt. Det görs genom vittnesförhör och se över om det finns kameraövervakning, säger lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest under en pressträff.

”Utreda förutsättningslöst”

En stor insats med polis, räddningstjänst och flera ambulanser ryckte ut till den allvarliga olyckan.

Polisen har inlett en förundersökning gällande brott mot järnvägssäkerhetslagen och vållandebrott.

– Vi behöver utreda det här förutsättningslöst, men det finns ingen misstänkt, säger polisens presstalesperson Mats Öhman till TT.

Enligt Aftonbladets uppgifter är polisens teori att sällskapet gått över spåret och sett ett tåg – men missat att det kom ett från andra hållet.

Trafikverket har också tillsatt en utredning.

– De klev av ett passagerartåg en stund innan. Sen är det ett annat tåg som kört på dem, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Davidsson.

Nu kollar man om det finns brister infrastrukturen på den här platsen.

– Det finns ljud- och ljussignal, men vi vet inte om de funkade då. Men de fungerade nu under morgonen. Det finns också en grind på platsen.

 

Tidigare dödsolycka

Södra station ligger cirka 500 meter söder om Örebro central och är populär bland pendlare. En av dem dagliga pendlarna är Markus Hervinger.

– När jag kommer med tåget på spår två och ska hem är det en del som springer över fast det är signal. Så det är inte oväntat för mig, säger han till Aftonbladet.

Vem som bär ansvaret för olyckan får utredningen visa, säger Trafikverkets presstalesperson Bengt Olsson.

– Vi vet inte var någonstans. Det enda vi vet är att folk har befunnit sig på spår, där de inte ska vara, säger han.

Vid samma station, Örebro södra, inträffade en dödsolycka i december 2017, då en man blev påkörd av ett tåg vid övergången. Då konstaterade Trafikverket att man inte följde signalen på platsen.

Polisen bekräftar att det är ett stort problem med personer som rör sig över rälsen.

– Det är väldigt allvarligt. Det har skett en del ombyggnationer för att minimera de olyckorna, säger lokalpolisområdeschefen Roberto Eid Forest under pressträffen.

Efter dödsolyckan 2017 byggdes en gångbro över rälsen vid Örebro södra. Men den gamla övergången finns kvar och där har stängsel satts upp.