Turkiets utrikesutskott godkänner Sveriges Natoansökan

Uppdaterad 2023-12-27 | Publicerad 2023-12-26

Ett steg närmre Nato-medlemskap.

Efter fyra timmar godkände det turkiska utrikesutskottet Sveriges Natoansökan.

Men det är fortfarande oklart när ansökan ska röstas om i det turkiska parlamentet.

Följ ämnen
Nato

Turkiska utrikesutskottet har röstat ja till Sveriges Natoansökan. Beslutet togs efter flera timmars långt möte i turkiska parlamentets utrikesutskott.

Ansökan ska nu skickas vidare till parlamentet. Men ett datum för när en omröstning kan ske har inte satts. Enligt Reuters kan en omröstning hållas ”inom veckor”.

Två steg kvar

”Vi välkomnar att utrikesutskottet i Turkiet godkänt Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att parlamentet ska rösta om frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato”, skriver utrikesminister Tobias Billström på X.

Sveriges utrikesminister ser fram emot när processen är över.

Men det är två steg kvar till en turkisk ratificering. Ett godkännande i parlamentet behövs och sedan en tumme upp från Erdogan.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som inte godkänt Sveriges ansökan.

Turkietkännaren: ”Är förvånad”

– Med tanke på den politiska situationen i Turkiet är det förvånande att utrikesutskottet röstade igenom ansökan i dag, säger Turkietkännaren Kurdo Baksi.

Baksi refererar till händelseutvecklingen i irakiska Kurdistan där PKK i helgen dödat minst 12 turkiska soldater. En bred hatstämning mot västvärlden i landet går just nu att skönja på tidningarnas rubriker, enligt honom.

Kurdo Baksi, svensk-kurdisk samhällsdebattör och Turkietkännare.

– Många artiklar skrivs om att de vapen som soldaterna mördades med är ”Made in Sweden”. Att man pekar ut Sverige samma dag som man röstar igenom landet visar att Bidens samtal till Erdogan har varit avgörande.

Siffror Baksi tagit del av visar att styrande AKP tillsammans med stödpartiet och största oppositionspartiet gav grönt ljus. Han tror att det därför inte kommer vara några större problem när ansökan tas upp i parlamentet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på ett Natomöte i somras.

Ska inte ropa hej

Kurdo Baksi menar att knäckfrågan finns i hur Ungern, som inte har godkänt ansökan, kommer att rösta. Landet har tidigare sagt att de inte kommer vara sista Natomedlem att godkänna Sverige.

– Jag brukar säga att först när Ungern har röstat ja, då vet jag att Turkiet kommer rösta. Eftersom båda är Putinkramare tittar de på hur den andre gör, säger Baksi.

Och till sist blir det upp till Erdogans signatur.

– Man ska inte tolka utrikesutskottets besked allt för positivt i dag. Det är fortfarande upp till Erdogan, som försöker att tillfredsställa USA, Ryssland och Nato samtidigt.

På dagordningen efter Bidens samtal

Turkiet vill köpa amerikanska stridsflygplan av modellen F-16, men har fått motstånd. Svenska Natofrågan kom till turkiska parlamentets dagordning efter ett samtal mellan Biden och Erdogan.

I samtalet ska Biden ska ha sagt till Erdogan att: ”Om du godkänner detta i parlamentet så kommer jag att skicka det (F-16) till kongressen på samma sätt”, säger Erdogan enligt flera turkiska medier, bland dem TRT, enligt TT.

Varför röstar man ja nu, till skillnad från i november?

– Turkiets ekonomi är väldigt dålig och man behöver avancerade vapen. Sammanfattat kanske man nu har insett att Turkiet behöver Nato mer än tvärtom, säger han.

– Man har också sagt att Kanadas och USA:s vapenembargo kanske kan lyftas bort och turkiska drönare behöver material från Kanada exempelvis.

Kan Erdogan känna sig pressad av Biden?

– Absolut. Han vann mycket på ett utdraget nej mot Sverige tidigare, men nu börjar det bli ganska jobbigt för honom när han måste tillfredsställa tre parter samtidigt, säger Baksi.