Jeanette hittades död på badrumsgolvet – hovrätten sänker straffet

Publicerad 2023-03-30

Det stora leendet och det smittande skrattet var två kännetecken hos Jeanette som de flesta minns.

Jeanette hittades med brutna revben, svåra skallskador och kroppen full av blåmärken.

Sambon dömdes till livstid för mord – nu sänker hovrätten sambons straff till sju års fängelse då de menar att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att våldet han utövade mot henne ledde till hennes död.

– Det här är inget annat än en skandal. Det är ett svek mot alla kvinnor som dödas i nära relation, det kan inte få sluta så här, säger Jeanettes dotter Nathalie.

Den 52-årige sambon dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för att mördat sin sambo Jeanette den 9 juli ifjol i deras villa utanför Hudiksvall. Han dömdes även för fyra fall av misshandel av Jeanette tidigare i förhållandet.

Han själv har hävdat att han saknar minnesbilder och därför vare sig kunnat förneka eller erkänna brott. Däremot har han nekat till de tidigare fall av misshandel han dömdes för.

Som när vittnen såg honom stå på Jeanettes hals. Eller när två arbetskamrater till sambon kom till villan och såg blod och oreda och efteråt beskrev hur Jeanette såg ut som något ur en ”skräckfilm”.

Sänker straffet rejält

Sambon överklagade livstidsdomen till hovrätten och idag föll domen.

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffet rejält till sju års fängelse och dömer honom för synnerligen grov misshandel istället för mord.

Hovrätten har i likhet med tingsrätten kommit fram till att mannen har misshandlat sin sambo på det sätt som åklagaren har påstått och att hans våldsutövning bland annat orsakat traumatiska skador i storhjärnan.

Anledningen till att hovrätten inte dömer mannen för mord, eller grovt vållande till annans död, skriver de, är att de anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var hans våldsutövning som orsakade kvinnans död.

Utredningen i målet lämnar enligt hovrätten utrymme för att döden i stället har orsakats av läkemedelsförgiftning.

– Om man ska döma någon för att ha orsakat en annan människas död får det inte råda något rimligt tvivel om att dödsorsaken är den som åklagaren har påstått. Här fanns ett rimligt tvivel, säger hovrättsrådet Hanna Hjorth.

Oenig hovrätt

Samtidigt uttalade sig en rättsläkare under förhandlingen att hjärnskadorna som sambon orsakade Jeanette med stor sannolikhet ändå skulle ha lett till hennes död, till komatillstånd eller djup medvetslöshet.

De många revbensbrotten skulle enligt rättsläkaren ha medfört svårigheter att andas och skadorna på ryggmärgen skulle ha medfört svårigheter att röra sig. 

Men hovrätten anser att det ändå finns ett visst utrymme för att döden kan ha orsakats av en förgiftning.

Hovrätten var dock inte enig i sitt domslut. En ledamot ville döma mannen för mord. En annan ledamot ville döma sambon för både synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

”Någon har tagit ifrån oss det finaste vi hade”, har dottern Lili tidigare sagt om sin mamma Jeanette.

Döms för tidigare misshandlar

Sambon döms även för tre av fyra åtalade misshandlar som han utsatt Jeanette för innan hennes död.

För Jeanettes familj kom hovrättens dom som en chock.

– Det här är inget annat än en skandal. Det är ett svek mot alla kvinnor som dödas i nära relation, det kan inte få sluta så här, säger Jeanettes dotter Nathalie.

– Vi kommer inte ge oss, det här är inget annat än absurt.

61-åriga Jeanettes och sambons förhållande var kantat av våld. Under en lång tid vågade Jeanette inte erkänna vad som hände innanför husets fyra väggar men allt eftersom sipprade det ut.

Vid några tillfällen blev personer vittne till våldet.

Jeanette började även dokumentera sina skador med sin mobilkamera. Den sista tiden i livet berättade hon även för sina barn om lite av det hon var med om.

De försökte övertala henne att lämna sambon men hon sa att hon hade en sista sak att ordna först.

Veckan innan Jeanette dog hade en av hennes döttrar sms-kontakt med henne. 

I det som blev det sista meddelandet till sin mamma vädjade hon:

”Du måste ta dig därifrån annars kommer han mörda dig. Han kommer ta den enda mamman vi har.”

Aftonbladet har sökt hovrättsråden i målet som inte är tillgängliga för samtal.

Många runt omkring Jeanette oroade sig för vad som hände innanför väggarna i huset utanför Hudiksvall. I förundersökningen ingår bland annat sms mellan två som kände Jeanette.

Följ ämnen i artikeln