Ulf Kristersson: Jag har ärligt lyckönskat Finland

Publicerad 2023-04-18

Statsminister Kristersson med tvillingdöttrarna Signe och Ellen.

Ulf Kristerssons dotter gör värnplikten och i helgen var det en familjedag som Aftonbladet fick vara med på.

Då berättade han om samarbetet med SD, Nato-frustrationen och ilskan över fritagningen av den morddömde 17-åringen.

– Det visar på att lagen är grotesk.

I dagarna kan statsminister Ulf Kristersson, 59, fira ett halvår vid makten. Men i helgen var det ena tvillingdottern Ellen som stod i fokus. Hon gör värnplikten som radiolänksoldat och Aftonbladet var som enda tidning inbjuden till anhörigdagen på ledningsregementet i Enköping.

De värnpliktiga visade upp verksamheten för nära och kära under några soliga, men blåsiga timmar och Ulf Kristersson med familj tog nyfiket del av såväl en mobil telemast som avancerade militära fordon. Det bjöds också kaffe och kanelbullar och Ulf Kristersson ställde sig sist i den långa kön och hann ta en och annan selfie medan han väntade på att ta för sig av fikat.

Hur känns det att vara här idag?

– Det känns bra och kul att se var Ellen snart har tillbringat ett år. Det är också kul eftersom jag själv gjorde min värnplikt här. Med tanke på det som händer i världen får man också en känsla av ett extra allvar, det här är inte bara en kul utflykt.

Ulf Kristerssons andra tvillingdotter Signe gör värnplikten i Skövde och att det är så många tjejer som väljer att rycka in gör honom väldigt glad.

– Det är jättekul. En av cheferna som jag träffade här idag sa att man verkligen märker det. Det blir ett bättre förband och helheten blir mycket bättre.

Du har varit statsminister i exakt ett halvår. Är du nöjd med vad du och regeringen hittills har åstadkommit?

– Nöjd kan man aldrig vara. Men jag tycker det har blivit en väldigt stabil start. Vi har kommit igång med de saker som vi sa att vi skulle komma igång med och vi har bra koll på hur vi ska genomföra saker.

Finns det några nya besked gällande Nato-processen?

– Inga nya besked. Jens Stoltenberg har helt rätt, det har gått unikt snabbt. Man kan också säga att det är så nära, men ändå så långt borta. Nu hänger det på Turkiet. Vi lever i en sådan farlig situation just nu och det är hög tid för dem att inse det. Men det är deras beslut och jag har respekt för det.

Tycker du det är ett oansvarigt agerande av Turkiet?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det allra sista steget tas den 1 juni när den nya antiterrorlagstiftningen träder i kraft. Då har vi gjort det vi ska göra och då finns det inga skäl att vänta längre. Men sedan har vi valet i Turkiet i maj och jag tror ingenting kommer hända åt något håll förrän efter det.

Finns det en risk att det kan dröja ännu längre än till toppmötet i Vilnius i juli?

– Det finns det absolut. Men det finns inget nytt som har hänt som ökar den risken, den risken har funnits hela tiden. Det beror delvis också på vad som händer i det turkiska valet. Så det finns osäkerheter, men inte minst USA och Storbritannien har varit otroligt tydliga den senaste tiden. Hela systemet vet att vi ska in i Nato, det är bara frågan om när – inte om.

Hur känns det att Finland har blivit godkända?

– Det var bokstavligt talat dubbla känslor. Jag har verkligen ärligt lyckönskat dem. Men det är klart att det underströk det faktum att vi inte är inne.  

Förhandlingar om reduktionsplikten ligger i startgroparna och förra veckan kom beskedet om slopad plastpåseskatt. SD har ett tydligt inflytande över regeringens arbete. Hur ser du på samarbetet så här långt?

– Sammantaget väldigt bra tycker jag. Det finns ett väldigt bra maskineri. Sedan är det ingen hemlighet att framför allt L och SD tycker olika i rätt många frågor. Men i 99 fall av 100 löser vi det på ett bra sätt.  

Går det att bedriva en seriös klimatpolitik med SD som samarbetsparti?

– Absolut. Det gör det utan tvekan, och det är seriös klimatpolitik. Elektrifieringen är den stora vägen framåt. Men det är klart, de som är besatta av att inte bygga ny kärnkraft och besatta av att det bara är reduktionsplikten som ska klara de svenska klimatmålen… Där kan vi aldrig bli överens. Vi har en helt annan syn på vad som är riktig klimatpolitik.

”Nu hänger det på Turkiet. Vi lever i en sådan farlig situation just nu och det är hög tid för dem att inse det”, säger Kristersson.

En fråga som Moderaterna gick till val på var att få bukt med det allt grövre våldet på gatorna. Ulf Kristersson tycker att de hittills har lyckats bra.

– Vi har lyckats bra på så sätt att nästan alla de stora lagstiftningsförändringarna som vi gick till val på nu är på gång. Men det som går dåligt är att brottslingarna inte bryr sig det minsta när vi säger att vi tänker stoppa dem med nya lagar. De fortsätter skjuta ihjäl varandra och andra. Men när de nya lagarna träder i kraft kommer det bli väldigt mycket svårare att vara kriminell i Sverige.

”Skandalös händelse”

Ulf Kristersson tar upp fritagningen av den morddömde 17-åringen i Södertälje och skakar på huvudet över det faktum att han ska ha haft tillgång till mobil på ungdomshemmet där han var placerad.

– Det visar på att lagen är grotesk. Det är många frågor som väcks av detta. Den ena frågan går till Kriminalvården. Har ni verkligen, ärligt, gjort allt ni kan för att det här inte skulle hända? Den andra frågan går till riksdag och regering, har vi lagar som överhuvudtaget är gjorda för den sortens situation? Jag tror svaret är nej på båda frågorna. Kriminalvården får svara på sitt, men att lagen tillåter dem att ha teknisk utrustning som gör att de kan planera en fritagning är en naivitet som är helt osannolik. Jag tycker det är en rent skandalös händelse.

När skulle du säga att vi kan se en ljusning gällande dödsskjutningar och gängkriminalitet?

– Först ska vi genomföra alla de här lagstiftningspaketen. Det kommande ett och ett halvt åren kommer väldigt mycket hända. Sedan ska den lagstiftningen också få effekt. Man ska låsa in människor längre, utvisa flera ur landet, avlyssna fler och förhindra fler brott.

Ulf Kristersson tar återigen frustrerat upp den fritagne 17-åringen som fälldes för mord i tingsrätten.

– Den personen får enligt nu gällande svensk rätt, som vi ännu inte har hunnit ändra på, svenskt medborgarskap. Det är helt groteskt. Vi ger alltså en person som har begått ett grovt brott svenskt medborgarskap så att vi inte kan utvisa honom.

De värnpliktiga visade upp verksamheten för nära och kära.