Svartklädda personer tände eld på 80-tal bilar i Göteborg

Polisen: ”Har identifierat ungdomar”

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-08-13

Mörkklädda personer tände i natt eld på minst ett 80-tal bilar på olika platser i Västsverige – och polisen misstänker att det är en koordinerad attack.

Polisen uppger att de har en god bild över vilka som varit på plats.

– Vi har identifierat och pratat med ungdomar som varit där. Men det går inte att säga att det är de som startat bränderna. Vi pratar med deras föräldrar, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen.

Strax efter klockan 21 under måndagskvällen kom det första larmsamtalet från Frölunda och Frölunda torg om brinnande bilar.

Ungefär samtidigt började det också larmas från Hjällbo. Bilar brann då runt Skolspåret, enligt polisen.

– Flera inringare uppger att det ska vara 5–6 svartklädda ungdomar som tänt på bilarna, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen i region Väst, och fortsätter:

– Det ska vara ungdomar i mörka hoodies och Adidasbyxor som tänt eld på bilar. De ska sedan ha sprungit från platserna.

”Svartklädda med huvor”

Snarlika larmsamtal började snart också komma in från Hjällbo i Angered i nordöstra Göteborg. Även där ska maskerade ungdomar ha setts tända eld på bilar.

– Jag hörde smällar och ljud och gick ut och tittade. Jag såg en bil börja brinna, sen nästa och nästa. Då såg jag killarna som sprang från platsen. Helt svartklädda med huvor. Kanske 6-7 stycken. De sprang upp mot Frölunda torg, säger ett vittne som bor i Frölunda.

På filmer som Aftonbladet tagit del av ser man svartklädda personer som krossar rutor på bilar för att sedan hälla in brännbar vätska. Därefter tänder man på.

– Men ingen person har kommit till skada, vad vi känner till, säger Ulla Brehm.

Flera polispatruller ryckte ut till platserna. I Trollhättan har det även kastats sten mot polisen.

– Det är ett ungdomsgäng som också kastat smällare och sten mot polisen, säger Ulla Brehm.

Ingen polis ska ha skadats av de kastade stenarna.

För orossamtal med föräldrar

Totalt har minst ett 80-tal bilar brunnit i Göteborg, Trollhättan och Lysekil, uppger polisen. Under tisdagsmorgonen har polisen identifierat ungdomar som varit på plats.

– Vi har identifierat och pratat med ungdomar som varit på plats. Men det går inte att säga att det är de som startat bränderna. Vi pratar med deras föräldrar, säger Hans Lippens, presstalesperson.

Polisen vill ha in uppgifter från de som har gjort iakttagelser.

– Det finns vittnesmål som pekar på att det är koordinerat i sociala medier.

Bränder i Stockholmsområdet

Också i Stockholmsområdet och Uppsala har sammanlagt ett tiotal bilar brunnit under natten.

Enligt Storstockholms brandförsvar ska fem bilar ha blivit totalförstörda i Skärholmen och en ska ha skadats. En bil har också brunnit i Åkersberga.

I Uppsala brann tre bilar runt 01-tiden och även i Östhammar har räddningstjänsten hanterat en bilbrand under natten.

– Jag vågar inte spekulera i om det är organiserat, polisen får göra en utredning om vad det kan bero på, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.

Bränderna i Stockholmsområdet är utspridda under natten och har inte gett upphov till några oroliga situationer uppger Stockholmspolisen. Inget samband misstänks i nuläget.

Grafik: Fredrik Persson