Kraftiga vindar och snöfall

Uppdaterad 2014-12-13 | Publicerad 2014-12-12

SKÅNE/ÖLAND/STOCKHOLM. Stormen Alexander slog till med full kraft.

Södra Sverige piskades av orkanbyar och i Jönköpingstrakten vräkte snön ner.

– Plötsligt bara small det, säger en 44-åring om trädet som nästan krossade hans bil.

Alexander slog till mot Sydsverige under gårdagskvällen och natten mot i dag.

Efter att ha tagit en något annorlunda väg än vad meteorologerna förutspått var det framförallt Skåne, Öland och Gotland som drabbades.

På Öland nådde vindarna orkanstyrka vid midnatt. Gränsen för orkan går vid 32,7 sekundmeter och Aftonbladets team på plats kunde konstatera 32,8 med sin mätare.

– Men den går inte högre så det är nog ännu mer, säger Aftonbladets Jimmy Wixtröm.

Inga trafikolyckor hade vid midnatt rapporterats på Öland.

– Nu kommer det att blåsa som mest på södra Gotland och ut över Östersjön. Det blir som värst de kommande timmarna, sa SMHI:s meteorolog Anna Hjelmdstedt vid ettiden i natt.

”Varit totalstopp”

Sent i går kväll föll stora snömängder över Jönköpings län och särskilt i de norra delarna blev det besvärligt i trafiken.

– Det var i den andra backen upp mot Småländska höglandet, från Jönköping och vid trafikplats Torsvik. Det har varit totalstopp och det ser ut att ha kommit 20 centimeter snö. Nu har det lossnat, men flera lastbilar sitter helt fast och underlaget är isigt. Det snöar fortfarande, sa Johan Westrell, lastbilschaufför som satt fast på E4:an i över en timme, vid 23-tiden.

Tog sydlig bana

Tidigare på kvällen hade Skåne drabbats av stormen Alexander. Beredskapen inför stormen var omfattande, både i Skåne och i Danmark.

Det var stormbyar i Skåne under kvällen, upp till 27 sekundmeter på vissa platser och all trafik över Öresundsbron stängdes under ett par timmar av.

Men de stora skador som man befarat uteblev.

Beredskapen var stor inom flera myndigheter. Men ganska tidigt stod det klart att ovädret inte var så allvarligt som prognoserna tytt på. Ovädret ändrade också riktning och drog in längre söderut än vad man trott.

Släpet slogs sönder

För många blev mötet med Alexander dock dramatiskt. En av dem var en 44-årig man från Hörby som på kvällen körde sin pickup med släp på väg 13 vid Ludvigsborg.

– Plötsligt bara small det, sa han till Aftonbladet från kupén på sitt sönderslagna fordon.

– Det låg ett träd rakt över vägen. Jag hann aldrig ens upptäcka det.

Bilen fick omfattande skador och släpet slogs sönder. Själv klarade sig 44-åringen oskadd.

– Det hade tydligen gått ut en varning om att det låg träd över vägen – men jag var där före röjningsgubbarna. Jag körde rakt igenom det, säger han chockat.

– Jag såg ingenting, motorhuven hade flugit upp och framrutan var krossad.

Kran snurrade runt

Flera andra olyckor inträffade under ovädret, bland annat efter att bilar fått vattenplaning. På vissa håll blåste vägskyltar ner och i Malmö slet sig en byggkran och började snurra runt.

– Kranen var det mest dramatiska ärendet vi haft under kvällen, säger Gustaf Sandell, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

Vid midnatt hade de hårda vindarna dragit vidare från Skåne.

Följ ämnen i artikeln