Muslim nekades läskburk på flyget

Publicerad 2015-05-31

Flygvärdinnan: ”Kan användas som vapen"

Tahera Ahmad nekades en oöppnad läskburk under en flygning – men mannen som satt bredvid henne fick en.

Flygvärdinnans svar: ”Det är för att du inte ska använda den som vapen”.

– Jag gråter av förödmjukelse av diskrimineringen, skriver Ahmad i ett inlägg på Facebook som blivit viralt.

Tahera Ahmad nekades en oöppnad läskburk under en flygning

Händelsen, som fått stor uppmärksamhet i en rad medier liksom i sociala medier, utspelade sig ombord på ett flygplan mellan Chicago och Washington i veckan. Tahera Ahmad, som är muslim och jobbar som universitetspräst, var på väg till den amerikanska huvudstaden för att delta i en konferens och bar hijab, rapporterar CNN.

”Blir ingen cola för dig”

I ett inlägg på Facebook skriver hon att flygvärdinnan kom med en öppnad burk Coca Cola light och att hon av hygieniska skäl i stället bad om en oöppnad.

Men flygvärdinnan vägrade.

”Hon svarade: Jag är ledsen men jag kan inte ge dig en oöppnad burk, så det blir ingen cola för dig”, skriver Tahera Ahmad.

Enligt henne ska dock en man som satt bredvid henne ha fått en oöppnad burk öl.

”Jag frågade igen varför hon då nekat mig en oöppnad burk. Hon svarade: Vi får inte ge oöppnade burkar till folk för att de kan användas som vapen ombord på planet”, skriver Tahera Ahmad vidare.

Hon uppger att hon förklarade för flygvärdinnan att det var diskriminerande att mannen ändå fått en.

”Då tog hon snabbt mannens burk och öppnade den och sa: Det är för att du inte ska använda den som ett vapen”.

Har fått ursäkt

Tahera Ahmads inlägg har delats nära 7 000 gånger på Facebook och på Twitter har människor uttryckt sitt stöd för henne – och avsky för flygbolaget – under hashtagen #unitedfortahera. Många uppger att de fortsättningsvis kommer att bojkotta United Airlines på grund av händelsen.

– Jag gör inte det här för att sätta dit United Airlines. Det här handlar om intolerans och rasism och vårt land går igenom en svår tid just nu. Martin Luther King och många andra jobbade så hårt för att amerikaner inte skulle behandla varandra dåligt baserat på färgen på deras hud eller etnisk eller religiös bakgrund, men jag antar att vi fortfarande har en bit kvar, säger Tahera Ahmad till CNN.

Flygbolaget har nu tvingats agera.

Talespersonen Charles Hobart säger till The Guardian att man försökt komma i kontakt med Tahera Ahmad för att "få en djupare förståelse för vad som hände under flygningen”. Samtidigt uppger han för tidningen att man diskuterat händelsen med företaget Shuttle America vars personal bemannade planet under den aktuella flygningen.

Tahera Ahmad har också fått en ursäkt från flygvärdinnan. För Chicago Sun-Times berättar hon att han ”medgett att det var oetiskt och att hon inte skulle ha sagt något”.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln