Johan Pehrson öppnar för att söka stöd för euron utanför regeringen

Publicerad 2023-10-23

Frågan om en euroutredning förhandlas just nu inom regeringen.

Men diskussionerna går trögt och nu öppnar Liberalerna partiledare Johan Pehrson för att hämta stöd utanför regeringen.

– Jag utesluter ingenting. Det viktigaste är att Sverige kommer framåt i saker som är avgörande, säger han till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet förhandlas nu frågan om att utreda euron inom regeringspartierna, men förhandlingarna går trögt eftersom M och KD uppges vara ointresserade.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har tidigare krävt att en euroutredning ska in i det uppdaterade Tidöavtal som just nu förhandlas.

L-ledaren bekräftar i en intervju med Aftonbladet att euron diskuteras inom regeringskonstellationen. Han tillstår att L än så länge inte nått framgång i diskussionerna.

– Vi har ett snack om att få till en euroutredning, men det är tufft.

Johan Pehrson (L).

”Argumenterar för fullt”

Förhandlingen om en euroutredning ska dock ännu inte ha nått partiledarna eller ansvariga ministrar, berättar en person med god insyn.

Johan Pehrson säger att euron är en bärande fråga för svensk tillväxt och företagande och att den svenska kronans svaghet förvärrat en redan svår ekonomisk situation.

– Vi argumenterar för fullt. Det vore strategiskt viktigt för Sverige, svenska företagare, svenskt välstånd och svenska medborgare, säger Johan Pehrson.

– Vi har gått före de andra partierna när det gäller språkkrav för medborgarskap och Nato, även kärnkraften. Det gör vi nu också.

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska utvärdera sitt EU-medlemskap. I diskussionerna som förs inom Tidöavtalet har Liberalerna som motförslag att tvärt om fördjupa samarbetet inom EU, där eurofrågan spelas in, enligt Johan Pehrson.

– Det är det argumentet som jag för fram. Jag känner mig otroligt trygg i detta och vi har ju en långsamt pågående tågkrasch i realtid, alltså Storbritannien där vi ser vad det innebär att lämna EU.

Kan söka stöd utanför Tidöavtalet

Nyligen fattade Centerpartiet beslut på sin stämma om att partiet nu står bakom en utredning av att införa euron i Sverige, alltså helt i linje med vad Liberalerna vill genomföra.

Johan Pehrson säger att han först och främst vill föra frågan vidare inom regeringen, men han utesluter inte att söka stöd även utanför Tidöavtalets konstellation för att få till en utredning om euron.

– Jag utesluter ingenting. Det viktigaste är att Sverige kommer framåt i saker som är avgörande. En starkare valuta tjänar det svenska folket och svenska företag mycket bättre än den svenska kronan gör.