L-ledaren vill införa euron utan folkomröstning: ”Absolut inte nödvändigt”

Publicerad 2023-06-22

Liberalerna trycker på för att Sverige ska slänga den svenska kronan på soptippen och istället införa euron.

I en intervju med Aftonbladet öppnar partiledaren Johan Pehrson för att hoppa över en folkomröstning i frågan. Samtidigt ger han Sverigedemokraterna en känga för Jimmie Åkessons kritik mot EU-samarbetet.

– Det här är ett sätt för dem att fiska i gamla nationalromantiska vatten, det är en ganska grumlig sjö faktiskt, säger Johan Pehrson.

Om lite mindre än ett år går Europa till val. Ett nytt Europaparlament ska väljas och för Liberalerna, som säger sig vara Sveriges EU-vänligaste parti, är 2024 års val ett eldprov.

Partiet har konsekvent legat lågt i opinionen under lång tid och klarade med nöd och näppe att hålla sig kvar i riksdagen i riksdagsvalet 2022. EU-valet ses som en möjlighet att profilera sig och driva frågor som även har bäring i den svenska inrikespolitiken.

L har valt att lägga stor vikt vid frågan om euron. Den svaga svenska kronan i dagens dyrtider har återigen rullat igång EMU-debatten, främst på initiativ från näringslivet. Johan Pehrson vill att Sverige inför euron så fort som möjligt, men först behöver han få med sig riksdagens historiska jättar.

– Så fort vi med vår debatt och önskan fått Moderaterna och Socialdemokraterna att pigga på sig, släppa en gammal världsbild och inse att det här är en högaktuell fråga kan vi införa euron. Den är avgörande för svenskt välstånd i framtiden. Svenska folket förtjänar en stark valuta och svenskt näringsliv förtjänar en stark valuta.

Johan Pehrson (L)

Inte nödvändigt

Både statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har varit måttligt roade av eurodebatten. Båda har uttryckt att det inte är en aktuell fråga just nu. Johan Pehrson är av en annan åsikt.

– Elisabeth Svantesson kommer snart att byta talepunkter tror jag.

2003 gick svenska folket till valurnorna för att besluta om Sverige skulle gå med i valutaunionen, EMU, och införa euron. Då hade valutan existerat i fyra år, men svensken var inte övertygad och 55,9 procent röstade nej.

I den debatt om euron som nu pågår har de flesta utgått från att frågan återigen ska avgöras i en folkomröstning, om den ska avgöras överhuvudtaget. Men Johan Pehrson vill inte gå den vägen, han anser inte att det är nödvändigt att lämna den svenska kronan med hjälp av en folkomröstning.

Det kan i stället göras direkt av riksdagen, om det finns en majoritet för det, efter nästa riksdagsval. Så länge partierna är öppna med sin hållning i valrörelsen 2026, räcker det för att införa euron, anser L-ledaren.

Johan Pehrson drar paralleller till beslutet om att gå med i Nato, där det krävdes att Socialdemokraterna skulle vända för att riksdagen skulle kunna fatta beslutet om svenskt medlemskap i den militära alliansen.

– En folkomröstning är inte nödvändig konstitutionellt på något sätt. Vi har en beslutsför riksdag. Däremot bör det vara tydligt att det är ett val om euron.

Du anser alltså inte att det är nödvändigt med en folkomröstning för ett sådant stort beslut?

– Det är absolut inte nödvändigt. Sverige blev medlem i EU via en folkomröstning, sedan var det tydligt att det ingår en skyldighet att ingå i euron. Men vi hade en folkomröstning och EU låter oss vara för att EU har respekt för det. Men vi borde vilja gå med, med stor glöd och passion.

– Jag vill lyssna på hur de andra partier ser på det, men vi kan ju inte ha folkomröstningar för att lösa interna partiproblem.

Är du rädd för att folkomröstningen återigen skulle ge ett nej?

– Nej, jag räds inte den. Jag räds ett svenskt utanförskap, att Sverige fortsätter att ha en svag valuta.

Johan Pehrson anser att det starkaste argumentet för att Sverige ska införa euron är att det ger större inflytande över de beslut som fattas i Europa och framför allt av Europeiska centralbanken (ECB). Dessutom ska den starkare euron ge svenskarna mer i plånboken, hoppas Johan Pehrson.

– Man får lättare att planera sin ekonomi för man vet att euron är en säkrare hamn, det är en starkare valuta och det är vad svenska folket vill ha. Människor i Sverige jobbar, driver företag och investerar och då måste man veta att det är det som ger värde, inte spekulationer om kronan går upp eller ner.

Samarbetspartiet Sverigedemokraterna har övergett positionen om att Sverige bör lämna EU, men partiet är fortsatt skeptiska till unionen och nyligen gick Jimmie Åkesson ut i en debattartikel och krävde att Sverige ska utvärdera EU-samarbetet och bromsa implementeringen av EU-lagar i Sverige.

Jimmie Åkesson (SD).

”Fiska i gamla nationalromantiska vatten”

SD-ledaren liknade det svenska medlemskapet med en ”tvångströja” och förde linjen att fler beslut måste fattas i Stockholm istället för i Bryssel.

SD har också fört fram förslaget att införa ett så kallat ”folkomröstningslås” som innebär att det enligt lag ska hållas folkomröstningar i Sverige vid stora EU-beslut. Enligt SD skulle det sätta press på EU och ge Sverige ett bättre förhandlingsläge.

Johan Pehrson är starkt kritisk till förslaget och ger SD en rejäl känga för ”folkomröstningslåset”, som L-ledaren anser bygger på nationalistiska ambitioner.

– Det är onödigt att man nedvärderar sig själv på det sättet. Vi har riksdagen som fattar beslut. Den har fattat beslut om Nato och jag har inte hört att de protesterat mot det. Det här är ett sätt för dem att fiska i gamla nationalromantiska vatten, det är en ganska grumlig sjö faktiskt.

– Sverigedemokraternas hållning är svag. Det är skadligt för svenska folket att skjuta ut oss ur EU-samarbetet. Vi ska sitta vid bordet, inte stå med mössan i hand i korridoren.