Glädjebeskedet: De får adoptera sin mördade dotters son

Uppdaterad 2023-01-16 | Publicerad 2023-01-15

När Siri, 20, mördades av sin sambo låg deras bebis i rummet.

Nu, efter 1,5 års byråkratisk kamp, låter tingsrätten morföräldrarna adoptera pojken.

— Vi är omtumlade men så oerhört lättade, säger mamman.

Siris föräldrar har väntat på ett positivt adoptionsbesked för att de och barnbarnet ska kunna gå vidare i livet efter tragedin i april 2021.

Då knivhöggs deras dotter Siri ihjäl i sin bostad i Älta. Sambon dömdes senare till livstids fängelse, ett straff som hovrätten fastställt.

Kvar blev parets fyra veckor gamla pojke som togs om hand av morföräldrar. De utsågs först till jourhem och godkändes senare som familjehem av Nacka kommun, där mordet hade skett.

Beslutet kan fortfarande överklagas

Den utredningen konstaterade att morföräldrarna var bäst lämpade och hade möjlighet att ge pojken trygghet, stabilitet och kärlek. Ändå har de i 1,5 år kämpat med byråkratin för att i nästa steg få adoptera sitt barnbarn.

Solna stad, där morföräldrarna bor, har bland annat ansett att paret - 57 och 59 år - är för gamla för adoption och hävdat att pojken hos dem skulle bli alltför påmind om sin mammas öde.

Men i onsdags vid lunchtid kom det efterlängtade beskedet om adoption.

— Vi stod i trappen på väg till affären när advokaten ringde. Vi handlar ibland på lunchen för att få ihop livspusslet.

Siris mamma understryker att beslutet fortfarande kan överklagas men hon och maken är glada att tingsrätten bemött kommunens samtliga invändningar och istället konstaterat att pojkens bästa är att växa upp med de två personer han under hela sin uppväxt sett som sina föräldrar.

Skarp kritik mot socialtjänsten

Solna tingsrätt riktar skarp kritik mot socialtjänstens utredning. ”Syftet är inte att socialnämnden vid sin bedömning ska ’bocka av’ olika kriterier utan göra en nyanserad bedömning av situationen som helhet.”

Tingsrätten konstaterar också att socialtjänstens slutsatser för bedömningen att neka morföräldrarna adoption, efter bara två hembesök, "framstår som väl långdragna”.

Morföräldrarnas advokat, Ia Sveger, hade inför förhandlingarna lämnat in flera expertutlåtanden och forskningsrapporter som talade för att adoptionen borde godkännas och samtidigt startade Siris närmaste vänner en namninsamling till stöd för att pojkens skulle få adopteras av sin mammas närmaste familj.

”Utrymme för att bearbeta vår sorg”

De nyutnämnda adoptivföräldrarna vill tacka alla som engagerat sig i deras fall men understryker att det samtidigt är tunga dagar.

— Nu kommer det snart att finnas mer utrymme för oss att bearbeta vår sorg. Vi tänker naturligtvis ännu mer på Siri just nu efter beslutet. Och på att det är detta hon skulle ha velat.

Familjen har inför framtida sorgarbete tagit kontakt med en grupp föräldrar som alla, på olika sätt, förlorat ett barn.

Tingsrättens beslut får laga kraft 1 februari och omfattar att pojken behåller sin mammas flickefternamn.

Följ ämnen i artikeln