Festivalfasan: Risk för smittspridning på Burning Man

Skyfall och åskskurar väntas

Publicerad 2023-09-03

Kraftigt regn har förvandlat festivalen Burning Man till en lerbassäng.

Tiotusentals besökare sitter fast och uppmanas söka skydd.

Mer regn väntas – och riskerar att göra festivalen till en smitthärd.

Över 70 000 personer är strandade på festivalplatsen i Nevadaöknen, enligt amerikanska medier.

All fordonstrafik till och från festivalområdet har stoppats, förutom utryckningsfordon. Den närmaste flygplatsen har stängts.

Besökarna uppmanas att söka skydd på plats, och spara på vatten, mat och bränsle.

– Ärligt talat, även om de inte stoppat trafiken så skulle den stoppat sig själv ändå, på grund av leran, säger Sean M Burke, chef för krishantering i Pershing County där festivalen äger rum.

Flera besökare har samtidigt valt att lämna lerkaoset till fots – bland annat svenska Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman och hans fästmö, supermodellen Kelly Gale.

Satellitbilder över festivalområdet i Nevadaöknen.

Dödsfall utreds

Polisen utreder ett dödsfall på festivalen, skriver NBC News.

Det lokala poliskontoret i Pershing County säger att person på festivalen har dött ”i samband med regnovädret”. Men dödsorsaken är okänd, och det är inte säkert att det är direkt kopplat till regnovädret.

Joel Kinnaman och flickvännen Kelly Gale på väg ut från området. ”Tar oss till säkerhet” kommenterade Gale på Instagram.

Många evenemang har ställs in. Samtidigt rapporteras flera av de strandsatta festivalbesökarna vara vid gott mod, trots att knappt går att ta sig fram till fots i lervällingen.

Två till tre månaders regn har fallit på bara ett dygn, enligt CNN.

Och än verkat det inte vara över. Mer skyfall och åskskurar väntas under söndagseftermiddagen, enligt vädermyndigheten NWS.

Något som kan skapa nya problem.

Lervälling på campingområdet.

Falska ebolarykten

Enligt Forbes har det gått rykten om ett ebolautbrott på festivalen.

På X, tidigare Twitter, har en falsk bild cirkulerat där det der ut som att det amerikanska smittskyddisnstitutet CDC bekräftar utbrottet.

En läkare som tidigare besökt festivalen säger till Business Insider att ett utbrott av den fruktade sjukdomen ebola är osannolikt – men det finns en reell risk att andra sjukdomar sprids bland festivalbesökarna.

”Kommer bli mer desperata”

Ju längre de är strandade, desto större är risken att till exempel corona eller matförgiftning bryter ut på området, enligt läkaren.

– Om det börjar regna igen, vilket kommer att hindra människor från att använda sina fordon i ytterligare tre till fyra dagar, kommer folk att bli strandsatta där, och det kommer att bli stor brist på resurser, säger läkaren och fortsätter:

– Toaletterna kommer att börja svämma över, det kommer att blandas med leran och regnet och det kommer eventuellt att spridas infektionssjukdomar.

Han tillägger att det också finns risk att besökare blir kraftigt nedkylda om de inte kan hålla sig varm och torra.

– Jag tror att folk kommer att bli mer desperata, och folk kommer kanske bli sjuka om de inte hittar ett sätt att snabbt ta sig därifrån.

Burning Man-besökarna är kända för sina avancerade festivalkläder. Anpassade för ökenväder – inte regn. Bilden är från 2009.

Följ ämnen i artikeln