Zinab från Ludvika dog i explosion i Syrien

Publicerad 2017-03-03

53-åriga Ludvikabon Zinab Mohammad Hamoto omkom i en explosion utanför Aleppo i söndags.

Hon var i Syrien för att ta hand om sin sjuka mamma.

– Jag saknar henne jättemycket, säger sonen Hussein Hamo, 30.

Syriska regimsoldater jublar efter att ha intagit Aleppo

Den kurdiska familjen kom till Sverige från Damaskus i Syrien 2014 och delar av den bor i Ludvika. Trots att kriget fortsätter i hemlandet ville Zinab Mohammad Hamoto åka till staden Afrin i norra Syrien för att träffa sin svårt sjuka mamma. Hussein Hamo och hans två systrar vädjade.

– Vi sa ’nej, mamma, snälla åk inte’. Men hon kunde inte släppa tanken på att hon måste träffa sin mamma, säger han.

Trampat på en mina

I söndags befann sig Zinab Mohammad Hamoto på en buss utanför Aleppo, på väg mot Afrin. När bussen av någon anledning stannade gick hon ut tillsammans med två pojkar en stund. En av pojkarna ska då ha trampat på en mina, har Hussein Hamo fått berättat för sig.

Alla tre omkom.

Familjen fick veta om explosionen när de ringde till Zinab Mohammad Hamotos mobil och en man svarade i telefonen att hon förts till sjukhus. När de ringde till sjukhuset fick de först veta att mamman svävade mellan liv och död. Senare kom dödsbeskedet.

”Alla älskade henne”

Under gårdagen hölls en minnesstund i Ludvika som Hussein Hamo städar upp efter när Aftonbladet når honom.

– Det var många kompisar som kom, alla älskade henne. Vi är chockade och kan inte förstå vad som har hänt. Mamma var fantastisk, säger han.

Båda två trivdes bra i Ludvika, berättar sonen.

– Vi träffade varandra varje dag. Mamma älskade vädret, till och med när jag sa att det var riktigt skitväder. Och alla människor är snälla människor här, säger Hussein Hamo.

Följ ämnen i artikeln