Svenska folket: ”Min dotter” är årets kvinna

Publicerad 2024-03-08

Folkkära kändisar och tunga politiker har inget att hämta.

Årets kvinna är “min dotter”, enligt svenska folket.

– Även “min fru” och “min mamma” är populära alternativ, säger Johan Martinsson, som gjort mätningen på Demoskop.

När Aftonbladet/Demoskop frågade svenska folket om vilken kvinna de tycker har utmärkt sig särskilt positivt under det senaste året så var det varken någon kändis eller politiker som fick flest röster, vilket det varit tidigare år. Istället enade sig 11 procent av svenska folket om att deras dotter utmärkt sig särskilt positivt under året.

– Det finns en del tydliga mönster mellan grupper där exempelvis äldre oftare anger “min dotter”, medan yngre ofta anger “min mamma”, säger Johan Martinsson.

Men när Aftonbladet frågade runt på stan var ”min mamma” klart poppis bland ungdomarna.

– Jag skulle nog ändå vilja hylla min mamma, och nu låter det lite klyschigt, men hon kommer från en annan kultur, och behövt uppfostra barn i ett nytt land, det skulle jag vilja hylla henne för, säger Abigail, 25 år.

Av alla som tyckte till var det 9 procent av männen och 13 procent av kvinnorna som valde sina döttrar, vilket också var det populäraste alternativet för alla kvinnor. I mätningen finns en stor åldersskillnad, där det bara är 1 procent av dem upp till 29 år som valde det alternativet.

Av förklarliga skäl är det först därefter som “min dotter” tar fart – 17 procent av alla mellan 50 och 64 år valde det alternativet.

Magdalena Andersson.

Fru och sambo populärt bland män

Detta är första året som “min dotter” finns med som svarsalternativ. Samtidigt hamnar kategorin “min fru/sambo” på listans andraplats.

“Min fru/sambo” var klart populärast hos männen - hela 13% av männen valde det alternativet. Ute på stan verkar det dock inte vara populärast, iallafall inte bland de unga männen.

– Drottning Elizabeth. Hon satt på tronen väldigt länge, det visar ju också att hon kan styra ett land, säger Leo, 17 år.

– Bianca Ingrosso. Hon förtjänar det, säger Marius, 20 år.

Kronprinsessan Victoria.

De ”faktiska namnen”

Tredjeplatsen tilldelades Magdalena Andersson (S), som även var populärast bland kvinnorna förra året, men fått lägre siffror i år.

– Det kan bero på introduktionen av ett nytt populärt svarsalternativ, säger Johan Martinsson och syftar på “min dotter”.

Hon var lika populär hos kvinnorna som hos männen, och extra populär hos de som var 65 år eller äldre. Totalt sex procent valde henne.

Strax efter henne kommer kronprinsessan Victoria, som fick fem procent, och Romina Pourmokhtari (L), som fick fyra procent.

Fotnot: Aftonbladet har valt att enbart publicera privatpersonernas förnamn.

Irma Lehtosalo.
 Romina Pourmokhtari.