Ett år efter Mahsa Jina Aminis död – protester väntas

Publicerad 2023-09-16

Mahsa Jina Aminis död utlöste massiva protester i Iran.

Men ett år senare patrullerar moralpolisen fortfarande på gatorna.

Landets myndigheter steppat upp ytterligare och förberett sig på nya protester på årsdagen.

”Kvinna liv, frihet!” Det var orden som ekade ut i världen från Iran. Bilder och filmer spreds på kvinnor och ungdomar som kastade slöjorna, klippte av håret och eldade bilder på Irans religiösa ledare.

Hundratals människor dödades och tiotusentals greps.

Startskottet för protestvågen var 22-åriga Mahsa Jina Aminis död. Hon greps den 13 september 2022 av moralpolisen i Iran för att hon inte bar sin slöja korrekt. Tre dagar senare dog hon.

Ett år har nu gått och inför årsdagen har landet skruvat åt arbetet mot regimmotståndarna och antalet gripanden har ökat. Däribland anhöriga och närstående till både Mahsa Jina Aminis och folk som dödades under protesterna.

Aminis pappa greps

På lördagen greps hennes pappa av Irans säkerhetsstyrkor. Han släpptes efter att ha blivit varnad att inte uppmärksamma årsdagen, en människorättsgrupp i iranska Kurdistan, rapporterar Reuters.

Enligt tidningen The Guardian har de Iranska säkerhetsstyrkorna förberett sig genom att finnas på plats där nya protester i landet väntas.

Årsdagen märks över hela världen. Redan under fredagskvällen demonstrerade tusentals iranier i Bryssel med bilder på Amini och andra som dödades under protesterna.

22-åriga Mahsa Jina Amini

Nya sanktioner mot Iran

Inför årsdagen har bland annat USA tillsammans med Kanada och Australien listat ett tiotal personer och organisationer som kopplas till Aminis död.

President Joe Biden, säger att sanktionerna införs för ”det modiga folket i Iran”.

– Med sin beslutsamhet och motståndskraft inspirerar de hela världen. Tillsammans med våra allierade står USA vid deras sida, säger president Joe Biden, enligt AP.

Även EU utvidgar sanktionerna mot nya personer och organisationer med frysta tillgångar, reseförbud och ekonomiska sanktioner. Nu omfattas totalt omfattas nu 227 personer och 43 organisationer av sanktionerna.