Macron i debatt med bönder efter våldsam invigning av jordbruksmässa

Publicerad 2024-02-24

Franska bönder protesterar på lantbruksmässan.

Kaos råder på Frankrikes lantbruksmässa.

Demonstranter och polis har drabbat samman, och gödsel dumpas runt om i Frankrike, bland annat i Puy-en-Velay.

Arrangörerna till Frankrikes nationella lantbruksmässa, Salon de l'agriculture, fick skjuta upp öppnandet av mässan på grund av sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, skriver franska BFM TV med hänvisning till AFP.

Mässan, som hålls i staden Versailles strax utanför Paris, kunde öppna portarna vid 10.30-tiden, en och en halv timme försent. Själva mässan kunde däremot inte invigas ännu.

Frankrikes president Emmanuel Macron kunde efter våldsamheterna börja diskutera med bönderna, som på senaste tiden protesterat och gjort uppror i syfte att förbättra franska bönders arbetsvillkor. Debatten varade i två timmar och Macron lovade bland annat ett minimipris för både köpare och säljare inom jordbrukssektorn, som var ett av fackföreningarnas krav, skriver Le Monde.

Polisen behövde vid 12-tiden stänga ingångar till delar av mässan efter att personer försökt störa Macrons besök.

Efter debatten kunde Macron vid 13:30-tiden inviga mässan till ljudet av buande och visslande människor i bakgrunden.

Dumpade gödsel

I videor på sociala medier ser man hur franska bönder dumpar mängder av gödsel utanför en myndighetsbyggnad i staden Puy-en-Velay i södra Frankrike, på uppmaning av fackföreningarna. Det är även dumpats gödsel inne på mässan.

Det finns även videor på hur bönder på mässan kastar vatten mot landets president Emmanuel Macrons delegation med hjälp av en brandslang.

Emmanuel Macron pratar med bönderna.

”Fast och robust sätt”

Macron skriver vid 10-tiden på X, tidigare Twitter, att han åtagit sig att "erkänna vårt jordbruk och vår mat som en riksangelägenhet för Frankrike", i samband med besöket på mässan.

Han skriver också att han kommer skydda landets jordbruk "på ett fast och robust sätt".

Under dagen har Emmanuel Macron gjort flera tillkännagivanden gentemot de missnöjda bönderna. Bland annat kommer en nödplan för kassaflöden att skapas för att avlasta jordbrukare och förenkling och lättnader vid kontroller.

Följ ämnen i artikeln