Fem punkter om protesterna i Iran

Publicerad 2023-09-16

22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha blivit gripen av iransk morapolis.

”Kvinna liv, frihet!” var ord som ekade ut i världen i protesterna mot moralpolisen och regimen under hösten 2022.

Filmer spreds på kvinnor och ungdomar som kastade slöjorna, klippte av håret och eldade bilder på Irans religiösa ledare.

Protesterna i beskrivs som de största i landet sedan den islamiska revolutionen 1979.

1. Mahsa Jina Amini död

Den 13 september 2022 greps 22-åriga Mahsa Jina Amini av moralpolisen i Teheran i Iran för att hon inte bar sin slöja korrekt. Efter tre dagar, den 16 september dog hon.

2. Protester över landet

Vid Aminis begravning utbröt protester runt om i landet mot regimen. Protesterna spreds till nästan alla av Irans 31 provinser. Slagord som ”död å diktatorn” skanderades över gatorna.

3. Våldsamt motstånd från myndigheterna

Protesterna slogs ned av de Iranska myndigheterna. Under ett halvår dödades över 500 personer, mer än 19 000 fängslades och flera personer dömdes till döden.

4. Flera sanktioner mot Iran

Sedan protesterna bröt ut har EU och flera andra länder som USA, Storbrittannien, Kanada och Australien infört sanktioner mot personer och organisationer kopplade till regimen.

5. Förslag om hårdare straff

Senaste året har allt fler kvinnor gått utan den obligatoriska slöjan. Som följd av detta finns det nu planer på att skärpa straffen ytterligare mot de kvinnor som inte bär sjalen på rätt sätt. Det iranska parlamentet har till exempel diskuterat fängelse eller höga böter som straff.