5 punkter om: Våldsvågen det senaste dygnet

Publicerad 2023-09-28

Flera nya grova våldsdåd har inträffat i Uppsala och Stockholm det senaste dygnet med tre döda på 12 timmar.

Här är fem punkter om det som hänt.

1. Fruängen, onsdag, klockan 18.43

Strax innan klockan 18.45 på onsdagen skjuts en 18-årig man till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen, söder om Stockholm. Ingen är gripen, men flera person är hämtade till förhör.

2. Jordbro, onsdag, klockan 23.54

Strax före midnatt på onsdagen skjuts två män i Jordbro, söder om Stockholm. En av männen dör på plats. Den andra mannen förs till sjukhus. Fyra personer är anhållna och två personer gripna för inblandning i skjutningen. Enligt polisen handlar det om fem män och en kvinna där alla är i 20-årsåldern.

Vid midnatt larmades polisen om att ett fordon kört in i ett hus i Jorbro. Två män ska även ha setts springa från fordonet. Polisen sätter händelsen i samband med skottlossningen i området.

3. Uppsala, torsdag, klockan 03.45

En kraftig explosion inträffar i kedjehus i Fullerö, utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern förs till sjukhus men hennes liv går inte att rädda. Kvinnan ska inte varit måltavla för sprängningen som istället knyts till ett av grannhusen. Två män är gripna och anhållna för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

En kvinna dog efter explosionen i Uppsala.

4. Det händer nu

I jakten på gärningsmännen i Fruängen har polisen gått ut med en bild på en grå Toyota med tonade rutor som man vill ha in mer information om. Flera personer är inhämtade till förhör och tekniker genomför en brottsplatsundersökning.

I Jordbro sitter fyra personer anhållna misstänkta för mord och medhjälp till mord. Ytterligare två personer är gripna. Vid midnatt larmades polisen om att ett fordon kört in i ett hus i området. Två män ska ha setts springa från platsen. Polisen sätter detta i samband med skjutningen.

I Uppsala uppger polisen att man har kontroll över situationen men säger samtidigt att man inte ser något slut på våldsdåden inom den närmaste tiden. Uppsala kommun har aktiverat sitt krisstöd. Det kommer även vara strömlöst i Fullerö med anledning av att explosionen gett stora skador på infrastrukturen i området.

5. Reaktioner

Flera boende kring de drabbade områden uttryck stor oro efter de senaste timmarnas våldsdåd. Många har uttryck ilska över det som inträffat.

– Polisen kunde ha stoppat det här, men de har inte gjort någonting. Jag är så jävla besviken, säger en annan av den unga mannens vänner gällande dödskjutningen i Fruängen.

Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterar nattens händelser som ”bortom det värsta jag tror man kan föreställa sig”

I Uppsala vittnar en person om nattens explosion som ”total förödelse”.