”Tiktok värst av alla – samlar in all din data”

Publicerad 2023-02-16

 I Sverige är det till största delen 12- till 15-åringar som använder Tiktok dagligen.

Tiktok är värst av de stora sociala medier-apparna, enligt cybersäkerhetsföretag Internet 2.0.

Den kinesiska succéappen anklagas i analysen dessutom för att ”nästan trakassera” användarna för att få tillgång till personlig data.

– Det är oroväckande. Det finns absolut anledning att vara orolig, säger cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson.

Tre minuter långa videos på dansande katter, matlagning eller tonåringar som mimar till kända poplåtar.

Vid en första anblick kan Tiktok framstå som en oskyldig app. Men sedan lanseringen 2017 riktas det kontinuerlig kritik mot det kinesiska företaget som äger appen – Bytedance.

En ny studie visar nu att Tiktok är värst på appmarknaden när det kommer till att värna om användarnas personliga integritet, rapporterar The Times.

– Det är oroväckande. Det finns absolut anledning att vara oroad över den här typen av lagring av information som Tiktok, säger Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid Kungliga tekniska högskolan.

Kartlägger mobiltelefoner

Tiktok har över en miljard användare världen över. Och i Sverige är det framför allt 12- till 15-åringar som använder appen dagligen.

Den nya analysen, som är gjord av cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0, hävdar nu att appen ”trakasserar sina användare”.

Företaget pekar på att Tiktok lagrar onödigt mycket personlig information om sina användare – och att de kartlägger ett diagram över alla delar av en användares telefon.

Det är inte känt vad Tiktok gör med information de lagrar. Men Pontus Johnson säger att det förekommer att stora techbolag väljer att sälja vidare användardata till andra bolag.

– Det finns ganska mycket information som appar som Tiktok kan be om. Bland annat kan användarna dela hela sin kontaktbok, sitt fotoalbum och den plats de befinner sig på. Men de kan även ge tillgång till telefonernas mikrofoner och kameror, säger han.

Kan påverka 13-åringar i framtiden

Ytterligare en anledning till att Internet 2.0 kritiserar Tiktok är på grund av en kinesisk lagstiftning. Den säger att alla företag och privatpersoner måste dela med sig av information – när staten kräver det.

– Om man är mer oroligt lagd så kan man kanske fundera kring om det är den kinesiska staten som ber Tiktok samla in all den här informationen. Huruvida det är så går det faktiskt inte att svara på, säger Pontus Johnson.

Han fortsätter:

– Kanske bryr sig exempelvis en 13-åring inte om hur den framställs i dag. Men när den tonåringen blir äldre och kanske vill bli politiker kan den kinesiska staten då försöka utöva påtryckningar.

 – Det finns absolut anledning att vara orolig, säger cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson.

Androidanvändare drabbas värst

Internet 2.0 har gjort en poängbaserad lista över 21 appar – som jämför hur mycket personlig data de samlar in. Tillsammans med Tiktok analyseras blandr andra jättar som Facebook, Snapchat och Instagram.

Genomsnittssiffran blev 34 poäng. Varpå Tiktok stack ut med sina 63,1 poäng. Vilket är högre än VK, vilket definieras som ryska Facebook.

Tiktok fick även kritik för att de skickat användardata till VK och menar att appen använder dubbelt så många spårare jämfört med branschgenomsnittet.

Pontus Johnson poängterar att det förekommer att techbolag ber om tillåtelse innan de tar del av användarens data – men att Tiktoks aggressivitet utmärker sig.

– Analysen visar hur Tiktok tjatar till sig information, vilket gör det svårt för användare att använda appen om de inte ger tillgång till datan.

Samtidigt slår Internet 2.0 fast att androidanvändare löper störst risk att omedvetet ge Tiktok tillgång till information – eftersom att mjukvaran inte kräver att användaren godkänner infodelning.

– Android har ett öppnare ekosystem. Det innebär att användare har större frihet, vilket betyder att de kan dela med sig av mer information jämför med appleanvändare.

Tiktok tillbakavisar anklagelserna om att appen kräver mer information än andra appar och att de skulle ha kopplingar till den kinesiska staten, skriver The Times.