Israelisk flygattack dödade tiotal i Gaza: ”De togs på sängen”

Upptrappad konflikt efter hungerstrejkarens död

Uppdaterad 2023-05-11 | Publicerad 2023-05-10

Utdragna flygangrepp som svarats med stora missilattacker.

Den väpnade konflikten trappas upp mellan Israel och palestinska Gaza.

– Israel kallar detta ibland för att ”klippa gräset i Gaza”, säger experten Anders Persson.

Följ ämnen
Gaza

En israelisk flygattack dödade 13 personer i Gazaremsan i ett angrepp riktat mot den väpnade palestinska gruppen Islamiska jihad på tisdagen.

Attacken gick under namnet ”Operation sköld och pil” och är ett led i en ny eskalation av konflikten mellan Israel och palestinska Gaza.

Tre befälhavare inom Islamiska jihad dog och bland offren fanns även flera familjemedlemmar till dem, varav fyra barn, skriver Al Jazeera.

– Det är ingen tvekan om att de togs på sängen och att Israel gått till offensiv. Hade de fruktat israeliska avrättningar hade de inte befunnit sig i lägenheterna, säger Anders Persson.

”Kallar det att klippa gräset i Gaza”

Anders Persson är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och forskar om Israel/Palestina-konflikten.

– Det vi ser nu är det vi kan kalla en begränsad upptrappning än så länge. Vi har sett liknande ”minikrig” där det är ganska intensiv raketbeskjutning och det brukar dö ut efter ett par dagar.

Efter två dagar med israeliska luftattacker uppges totalt 21 personer ha dött och 64 personer skadats i Gaza, flera av dem civila.

– Israel kallar detta ibland för att ”klippa gräset i Gaza”. När de militanta grupperna blivit för styva i korken, och det har de varit ett tag nu.

– Israel vill återställa avskräckningen. Det förefaller att grupperna som attackerar Israel blivit djärvare den senaste tiden, förklarar Anders Persson som en av orsakerna till flygattackerna.

Eld och rök i Gaza efter den israeliska flygattacken.

Hungerstrejkarens död

Men huvudorsaken är en 45-årig palestinsk aktivist, Khader Adnan, som hade kopplingar till Islamiska jihad. Han dog i fängelse efter en 87 dagar lång hungerstrejk, i protest mot att han fängslats utan rättegång.

Efter Adnans död sköt Islamiska jihad ett hundratal robotmissiler mot södra Israel.

– Israel kände sig nog tvunget att svara efter den raketbeskjutningen, säger Anders Persson.

En talesperson för israeliska armén, Danny Hagari, menar att man vill ha en lugnad situation.

– Vårt agerande är i syfte att förhindra ytterligare eskalationer. Israel är inte intresserat av krig, sa han vid en presskonferens enligt The Guardian.

Men agerandet hade motsatt effekt. Gaza har svarat med att skjuta minst 60 robotmissiler mot södra Israel. Flyglarm har ljudit över kulturstaden Tel Aviv under onsdagen. Det finns inga uppgifter om döda efter attacken. Flera missiler kunde avvärjas av luftförsvarssystem.

Kritiken mot Netanyahu

Den israeliska högerregeringen under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu har kritiserats för hur man hanterat säkerhetssituationen i landet och för att man tidigare svarat ”svagt” på raketbeskjutning från Gaza.

– Vi ser också att demonstrationerna i landet varit starka och jag tror att regeringen hoppas att man kan matta av dem och att man kan stärka sin ställning i opinionsundersökningarna med operationen, säger Anders Persson.

Ett 20-tal personer har dött efter de senaste dagarnas flygattacker.

Vill hålla Hamas utanför

Islamiska jihad är den mindre väpnade gruppen i Gazaremsan. Området kontrolleras av palestinska gruppen Hamas. En grupp som Israel vill hålla utanför konflikten, enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och expert på israelisk inrikespolitik.

– Det har varit oroligt under en lång tid nu. Man har länge velat slå till mot Gaza och speciellt Islamiska jihad.

Hamas har uttryckt solidaritet med Islamiska jihad, men har inte deltagit i den nuvarande konflikten aktivt, enligt The Guardian.

Befolkningen delad

Netanyahus regering fick stöd av ungefär halva befolkningen i det senaste valet. Och den här typen av operationer har sitt största stöd bland center och högerväljarna i Israel.

– Frågar du den delen av israeliska befolkningen som röstar mer vänster så kan de rabbla upp hur många operationer som helst. Och de menar att det inte löser någonting. Utan att det blir bara en ny cirkel av våld, säger Isabell Schierenbeck.

– Vissa i befolkningen tycker att det bara är ytterligare ett varv, och sen har du en stor del av israelerna som tycker att det här är helt befogat.