Två personer undkom döden när hissen föll

Publicerad 2023-12-13

Fem personer dog när en bygghiss rasade i Sundbyberg på måndagsmorgonen.

Nu framkommer att en person hoppade ur den fallande hissen – och en hann inte kliva på.

Åklagare utreder nu även framkallande av fara för annan.

Efter hissolyckan i måndags där fem personer dog pågår en förundersökning om arbetsmiljöbrott. I går utreddes vållande till annans död, grovt brott.

Nu meddelar Åklagarmyndigheten att utredningen utvidgas och omfattar även framkallande av fara för annan.

– De nya brottsmisstankarna handlar om två personer som undgick att följa med hissen i fallet, säger senior åklagare Gunnar Jonasson, som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Under tisdagen rapporterade Aftonbladet att en person ska ha hoppat ut ur hissen och överlevt. Enligt den pågående utredningen handlar det alltså om två personer.

Åklagaren säger till P4 Stockholm att en person hoppade ur hissen när den föll. Ytterligare en person ska ha varit på väg in i hissen men hann inte kliva på innan den föll.

Fem personer dog i olyckan.

”Tydliga instruktioner för montage”

Under tisdagen var Statens haverikommission och polisen på plats för observation på olycksplatsen tillsammans med hisstillverkaren  Alimak Group.

– Förundersökningen pågår och sekretess råder i ärendet. Jag kan i dagsläget inte kommentera de bedömningar som redovisas i pressutskicket. Vi noterar att företaget har lyft fram att det ska finnas tydliga instruktioner för montage av hissen, säger Gunnar Jonasson i pressmeddelandet.

Polisinsats vid olycksplatsen.

Men arbetet på olycksplatsen fortsätter. Fokus är fortsatt att identifiera de fem personer som dött.

– Tekniker gör undersökningar på plats och identifieringsarbetet av de fem omkomna personerna pågår. Dessutom arbetar haverikommissionen för fullt, säger senior åklagare Gunnar Jonasson.