Joakim Lamotte döms för grovt förtal

Publicerad 2022-12-15

Journalisten och debattören Joakim Lamotte döms för grovt förtal.

Han döms för Facebookinlägg som publicerats om Tomas Åberg från organisationen ”Näthatsgranskaren”.

– Jag ångrar ingenting, säger Joakim Lamotte, enligt GP.

Journalisten och debattören Joakim Lamotte döms för grovt förtal, rapporterar GP.

Han döms för en serie Facebookinlägg som publicerats om Tomas Åberg, från organisationen Näthatsgranskaren, från 2018 och framåt.

I inläggen har han bland annat beskrivit Åberg som djurplågare, bedragare och mytoman.

– Jag ångrar ingenting, säger Joakim Lamotte, enligt tidningen.

Debattören Joakim Lamotte, 44.

Döms till skadestånd och dagsböter

Joakim Lamotte har bland annat hävdat att det handlade om granskande journalistik av en offentlig person när han skrev inläggen.

Tomas Åberg däremot menar att det rör sig om grovt förtal – något som alltså slogs fast i rätten i dag.

– Jag hade fått ta emot hot redan innan, men efter den [första publiceringen] regnade det in, på mejl, i telefonsamtal, direktmeddelanden. Släktingar blev uppringda, mina vänner blev uppringda. Det var en chock, säger Tomas Åberg.

– Jag skulle slaktas i en mörk gränd, hängas i lyktstolpar. Jag var inte alltid rädd för dem som hotade, men det finns rätt många knäppgökar på internet. Det är galningarna som läser de här inläggen som man blir orolig för, fortsätter han.

Ex-polisen Tomas Åberg är en av aktivisterna bakom ”Näthatsgranskaren”.

Lamotte döms till att betala dagsböter om 30 000 och skadestånd på 20 000 kronor.

– Det är lite av en skandal, det här visar att vi inte har någon vidare yttrandefrihet i Sverige, säger Joakim Lamotte efter domen, enligt GP.

Har slutat som journalist

Tidigare i år meddelade Joakim Lamotte att han kommer sluta med journalistiken på grund av allvarliga hot mot sin familj.

– Mina barn ska våldtas och att min fru ska halshuggas och jag ska skjutas. Det eskalerades när jag rapporterade om korankravellerna, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Totalt ska det ha handlat om hundratals hot mot honom och hans familj genom åren. Något som försvårat deras vardagliga liv.

– Det har varit en systematisk terror mot min familj. Även min frus kollegor har drabbats och hennes kollegors barn har drabbats.