Tiggde utanför butiken – fick jobb där i stället

Publicerad 2016-04-16

Roxana Iordache, 22, har fått jobb i matbutiken hon tiggde utanför.

Det är hennes envishet och arbetsvilja som har gett resultat.

– Trägen vinner. Hon har verkligen kämpat för att få det här jobbet, säger Birgitta Perlman.

Aftonbladet har tidigare berättat om att Roxana Iordache, 22 år, lyckades skaffa sig en praktikplats i en mataffär i Höllviken. Innan det hade hon suttit och tiggt utanför från och till under två års tid.

Drömmen var hela tiden att få ett arbete. Nu har drömmen uppfyllts.

Från och med juni börjar Roxana sommarjobba i butiken. Butikschefen har erbjudit henne deltidsarbete under hela sommaren. Roxana ska plocka varor och hjälpa till vid postutlämningen.

”Är jättetacksam”

– Hon är jättetacksam för detta. Redan nu har hon börjat arbeta några timmar varje lördag och på vardagarna så praktiserar hon här, säger Birgitta Perlman, butikschef, Coop Konsum, Höllviken.

Reaktionerna på att butiken tagit in Roxana som praktikant har varit blandade. Birgitta Perlman säger att de flesta har varit positiva och folk har varit inne i butiken och gratulerat Roxana. Men det har även funnits de som har undrar varför butiken inte satsar på någon svensk ungdom istället. Det gör man också, förklarar Birgitta Perlman.

– Många ungdomar har fått praktik och arbete här. Men det finns jättemycket ungdomar som kommer en dag och sedan kommer de inte mer. Det är ingen dans på rosor att arbeta. Man kan inte tro att man bara ska håva in pengar, säger hon.

”En speciellt tjej”

Roxana har visat att hon vill och kan. Medarbetarna beskriver henne som arbetsvillig, envis och trevlig. Under de tre månader som hon har praktiserat har hon lärt sig snabbt. Det enda problemet är språket. Svenskan är fortfarande bristfällig. På grund av det blir arbetsuppgifterna begränsade.

– Vi kan inte ha henne i kassan ännu. Det finns äldre personer som inte kan engelska och då blir det svårt, säger Birgitta Perlman.

Birgitta Perlman kämpar nu med att få praktiken förlängd. Perioden går ut sista april och en förlängning hade inneburit att Roxana fått en chans att träna svenska mer och lära sig mer i butiken innan vikariatet börjar.

– Jag ska kontakta arbetsförmedlingen på måndag. Jag tycker verkligen hon borde få en månad till. Detta är en speciell tjej.

Söker boende

Ett annat bekymmer är boende. I dagsläget hyr Roxana och hennes man ett litet hus till låg kostnad. Kontraktet går ut sista april. Så då står de utan boende. Birgitta Perlman uppmanar folk att höra av sig om de har något att erbjuda paret. Dessutom hoppas hon att Roxana ska få ihop till en heltidstjänst. Hon har ingen möjlighet att anställa henne på heltid men det kanske finns något annat företag som behöver en arbetsvillig tjej.

– Jag ska hjälpa henne att skriva ett CV. Det ska vi lämna in till ett företag.