Skansens söta småttingar

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2015-04-15

Våren är här!

Och på Skansen syns det i form av nytillskott bland djuren.

Aftonbladet besökte djurparken och gosade med de små liven.

Sex gånger om dagen matas de små sengångarbebisarna Hildor och Hadar. På matsedeln står välling och lite ångkokta grönsaker.

Allt vägs och mäts noggrant innan matningen.

När de små bröderna föddes för 13 veckor sedan ville deras mamma inte ta hand om dem.

– Vi har lite olika teorier. En av dem är att hon är lite gammal och att hon fick två stycken, i stället för en och att det blev lite för mycket för henne helt enkelt, säger djurskötaren My Wadström.

Kramar gosedjur

De bor nu tillsammans i en bur som finns i mammans anläggning dit vi får komma in under matningen. Och ännu bättre: Vi får kela med dem.

Deras päls påminner lite om den på en vuxen hund. Vuxna sengångare hänger upp och ner i träd. När de får ungar ligger de rätvända på mammans mage. Hildor och Hadar har varsin surrogatmamma - ett gosedjur som de kramar om.

Och så sover de, runt 22 timmar per dygn.

Vuxna sengångare äter en gång i veckan. Men de små ungarna behöver mat oftare, just nu matas de sex gånger om dagen, för att de ska växa ordentligt.

Pappan bär ungen

I samma anläggning finns ett Titiaporna Rachel och Mochilla som blivit tre. Den första mars kom deras unge till världen.

– Här är det pappan som bär ungen och mamman som får äta. När ungen ska äta kravlar den över till mamman, säger My Wadström.

Titiapor är sociala djur som gärna umgås med varandra. Skansens par brukar sitta tätt och tvinna samman sina långa svansar.

Flera djurungar

I lemurhägnet, som är öppet för allmänheten, finns även en två veckor gammal unge som hänger på sin mamma Biangas rygg. Det gör även babianhonans lilla unge som finns i Babianhängnet. den föddes i slutet på februari. Men den ses bäst på håll – babianerna kan bli aggressiva mot besökare.

Inne bland reptilerna finns det även nytillskott i form av två svartorange gilaödlor, båda är runt 4 månader gamla. Ödlorna har gift i munnen som de använder för att bryta ner sina bytesdjur, små möss och fågelungar.

Ute på Skansen går det, med lite tur att se fler små nytillskott.

Just nu finns det en järvunge, vildsvinskultingar, getkillingar och en gråsälskut.

Följ ämnen i artikeln