Risk för upplopp om parlamentet struntar i folket

STOKE-ON-TRENT/LONDON. Om det brittiska parlamentet snuvar människor som Michelle och Dale på brexit så kan de få det hett om öronen.

De som röstade för brexit garanterar uppror om politikerna struntar i folkviljan.

– Det kan bli mycket otrevligt, försäkrar de.

För att ta mig ur bubblan i London där majoriteten vill stanna kvar i EU, åker jag upp till Stoke-on-Trent, en av de städer som överväldigande röstade för att lämna EU.

Michelle Knowles och Dale Shone tillhör de 70 procent som röstade för brexit. De bor i ett enkelt radhus i en backe med utsikt mot ett stort shoppingcenter.

Michelle Knowles och Dale Shone tillhör de 70 procent som röstade för brexit.

Precis runt hörnet ligger det som fortfarande existerar av stadens en gång stolta porslinsindustri. Två tegelskorstenar i formen av stora flaskor och en nästan svart tegelbyggnad där fönsterrutorna antingen är krossade eller täckta med plywood vittnar om den utförsbacke näringen genomlevt och alla jobb som försvunnit.

Två och ett halvt år har gått sedan folkomröstningen om brexit. Sedan dess har villkoren för att lämna klarnat och de ser inte alltför attraktiva ut. Experterna talar om minskad tillväxt, varubrist och sänkt levnadsstandard om britterna kraschar ut utan ett avtal.

Vill lämna ännu mer

Inget av detta har dock fått Michelle eller Dale på andra tankar.

– Jag har definitivt inte ändrat mig, säger Michelle och ser väldigt bestämd ut. Snarare har jag stärkts i min övertygelse om att det är rätt att lämna.

Dale, iklädd dubbla supportertröjor för det lokala fotbollslaget Stoke, nickar instämmande.

– Folket röstade för en ”no deal”-brexit. Då är det vad de folkvalda ska leverera.

Därför ser båda med stor oro på de senaste månadernas politiska spel i parlamentet där en majoritet låtit förstå att de kommer att göra allt för att förhindra att landet lämnar den ekonomiska klubben utan ett avtal.

– Premiärminister May och de övriga politikerna har skött brexitprocessen på ett uselt sätt. De bråkar som små barn och sätter sina partier framför landets bästa. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om politikerna ställer in utträdet den 29 mars och skjuter fram allting.

Svek mot folkviljan

Michelle och Dale motsätter sig båda kraftigt en andra folkomröstning, ett annat av de alternativ som kanske kan samla en majoritet i parlamentet.

– Det vore att svika demokratin, slår Michelle fast. Vi har redan röstat för att lämna EU. Nu vill de få oss att rösta en gång till i ett försök att ändra resultatet. Men skulle det bli en andra omröstning tror jag det blir en jordskredsseger för brexit. Så förbannade är folk ute i landet.

Parets åsikter går igen när vi pratar med andra Stokebor. Adrian Walls som står och röker iförd brun skinnjacka utanför varuhuset Sainsburys, osar av ilska.

– Det politikerna håller på med är ett skämt, spottar han närmast fram. De borde gjort vad folket vill. Det är därför vi betalar dom.

Ingenting har fått honom att ändra sig sedan han röstade för brexit 2016. Varken kaoset i London eller varningar om recession.

– Jag vill lämna mer än någonsin, säger han och kastar ifrån sig fimpen. Vi klarar oss bättre på egen hand.

Ingen mer tid förhandla

Just rädslan för att stöta sig med folkviljan förföljer politiker från båda de stora partierna, Labour och konservativa Tories. Många av dem lovade i senaste valet att leverera brexit och lär få en rejäl svekdebatt om de misslyckas. Samtidigt vill de inte kasta ut landet i en osäker och potentiellt katastrofal situation. Då lär väljarna inte heller bli så glada.

Därför vill majoriteten i parlamentet lämna med ett avtal.

Hur det nu ska gå till när parlamentet redan med förkrossande majoritet sagt nej till det enda avtal som finns är det ingen som vet. Tid att förhandla fram ett nytt finns inte. Hur politikerna än gör väntar kaos.

I kväll ska underhuset rösta om hur man ska gå vidare med brexitprocessen.

– Blir det ingen brexit kommer folk att gå ut på gatorna och protestera väldigt högljutt, spår Michelle. Kanske blir det upplopp.

Dale instämmer men är lite kluven. Han arbetar inom armén. Den är satt i beredskap för att ta itu med eventuella kriser som kan uppstå om Storbritannien kraschar ut ur EU.

Han verkar inte pigg på att kväsa folkliga protester till stöd för brexit.