Svenskt Näringsliv om uteblivet elstöd: ”Djupt olyckligt”

Publicerad 2022-12-22

Näringsminister Ebba Busch levererade ett nytt tufft besked för svenska företag – elstödet dröjer även för dem.

Ett bakslag som väcker känslor.

– Det är ett ickebesked vi nås av. En stor besvikelse och en väldigt tråkig julklapp för landets företagare, säger Günther Mårder, vd för branschorganisationen Företagarna.

Det förslag om elstöd som regeringen lagt fram dras tillbaka – och måste göras om.

Under en pressträff gav näringsminister Ebba Busch beskedet som är en kalldusch för många företag i landet som hade hoppats på att elstödspengar skulle vara på plats redan i november.

Reaktionerna på regeringens besked har inte låtit sig vänta.

– Både tålamodet och pengarna har tagit slut hos svenska företag vid det här laget. Vi har i december haft de hittills högsta elpriserna under året, och i januari väntar den största fakturan någonsin för många företag. Jag är rädd att vi kommer se stigande antal konkurser, säger Günther Mårder, vd för organisationen Företagarna.

”Fullständig luddighet”

Han kallar Ebba Busch uttalanden under pressträffen för ”ett ickebesked” och menar att många företag uppfattat att elprisstödspengar skulle varit på plats redan 1 november.

– Får man höra att 1 november ska det vara på plats så hör ju företagaren att 1 november kommer pengarna. Det är vad företagaren hör och vad den planerar för. Nu sviker man och kommer med fullständig luddighet framåt, och kan inte ge några besked alls, säger Günther Mårder.

Även organisationen Svenskt Näringsliv är besvikna.

”Många företag har det jättetufft, vi befinner oss i ett läge där vi riskerar uppsägningar och att livskraftiga företag går förlorade. Det är djupt olyckligt att vi hamnat i denna situation. Vi hade förstås önskat att frågan varit utredd vid det här laget och att det skulle gå fortare, men vi ser också att regeringen gör vad den kan, med dagens regelverk, för att hitta en väg framåt”, skriver Marie Knutsen Öy, ansvarig för energipolicys vid Svenskt Näringsliv i ett uttalande till Aftonbladet.

Marie Knutsen Öy, ansvarig för energipolicys vid Svenskt Näringsliv.

”Ett enormt svek”

Den tidigare socialdemokratiska energiministern Anders Ygeman har på Instagram riktat stark kritik mot regeringens hantering i av elstödet för företag.

”Moderaternas och SDs vallöfte: Ett högkostnadsskydd skulle vara på plats 1 november för företag och privatpersoner. Nu står det klart att varken företag eller privatpersoner kommer få något högkostnadsskydd. Privatpersoner bosatta i den södra delen av Sverige kan hoppas på en mindre kompensation i februari. För övriga finns inga besked att ge”, skriver Ygeman och fortsätter:

”Ett enormt svek mot Sveriges löntagare och företagare, som får försöka klara julen trots att det utlovade högkostnadsskyddet uteblir.”

Fredrik Olovsson (S) är gruppledare i näringsutskottet och också han kritisk till hur regeringen hanterat frågan.

– Det är brutna löften och inga som helst svar varken till näringslivet eller norra Sverige om hur det ska bli. Det var en uppdatering, men inga svar. Man gick till val på att lösa frågan i god tid före jul, nu finns inga besked för när pengarna kommer eller formerna för det, säger Fredrik Olovsson.

Han hoppas att regeringen ser till att driva igenom Socialdemkraternas utskottsförslag om en elräkningsakut, där privatpersoner och företag skulle kunna skjuta upp elräkningarna tills dess att stödet är på plats.

– Det är många som har det väldigt, väldigt svårt, inte minst de som kommer från en tuff period under pandemin och ännu inte riktigt kommit igång än, de är illa ute. De kräver inte bara besked, utan även att pengarna kommer, så att man kan överleva. Annars är det stor risk att vi ser konkurser.

”Inte acceptabelt två dagar före jul”

Även Skånemejeriet är besvikna efter det uteblivna beskedet kring elstöd.

”Det är inte acceptabelt att två dagar före jul och nio dagar innan årets slut få beskedet att det ännu inte finns något besked. Innan valet lovade man att elstödet skulle vara på plats i november”, skriver vd:n José Antonio Lalanda i ett mejl.

Han fortsätter:

”Otydligheten kring när elstödet kommer att betalas ut är mycket beklagligt, och extra besvärligt för elintensiva företag i södra Sverige. Jag hoppas att detta inte är allt vi kan förvänta oss av regeringen och att omedelbara tillkännagivanden kommer att göras”.