Systrarna Nawal och Sila dog i Gaza

Publicerad 2023-10-10

GÖTEBORG. Under måndagen dog en mamma och hennes två små barn under flyganfallen mot Gaza.

Ena dottern, Nawal, var svensk medborgare.

– Jag vet inte vad man ska säga, säger hennes pappa Ahmed till Aftonbladet.

Följ ämnen
Gaza

Tre personer som omkom under luftanfallen mot Gaza under måndagen har koppling till Sverige, vilket Alkompis rapporterade om på måndagskvällen. Det rör sig om en mamma, Yasmine, och hennes två döttrar, Nawal, 4, och Sila, 1. Barnens pappa Ahmed är svensk medborgare och hemmahörande i Göteborg.

Ahmed vill nu att världen får veta vad som drabbat hans döttrar. Därför har han godkänt att Aftonbladet publicerar namn och bild på Nawal och Sila.

– Jag vet inte vad man ska säga om det som hänt, säger han till Aftonbladet.

Systrarna och deras mamma kommer att begravas i Gaza under tisdagen. En minnesstund kommer att hållas för systrarna och mamman i moskén i Angered efter klockan 17.

Var svensk medborgare

Sila, 1 år, och Nawal, 4, dog under måndagen under luftanfallen mot Gaza.

Skatteverket bekräftar för Aftonbladet att en av döttrarna, Nawal, var svensk medborgare. Utrikesdepartementet har tidigare uppgivit att inga svenskar ska ha omkommit i Israel och Palestina under de senaste dagarna. Idag meddelar dock UD att myndigheten utreder uppgifter om att en svensk medborgare ska ha dött i Gaza.

”Av hänsyn till de inblandade hanteras frågor som rör dödsfall i utlandet mycket noggrant och arbetet följer en rutin som bland annat kräver att dödsfall i utlandet kan bekräftas av lokala myndigheter. I nuvarande situation är detta mycket komplicerat. UD står i kontakt med anhöriga”, skriver de i ett mejlsvar till Aftonbladet.

Totalt har över 1 500 personer dött under konfliktens första dagar. Enligt myndighetsuppgifter rör det sig om ungefär 900 döda israeler och nästan 700 döda palestinier.