Trumpmål fördröjs efter HD-besked

TT

Uppdaterad 2024-02-29 | Publicerad 2024-02-28

USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.

USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.

Beskedet innebär att en eventuell rättegång i målet mot Trump skjuts fram. Och om den blir av, vilket förutsätter att HD slår fast att Trump kan ställas inför rätta för handlingar under tiden som president, är det oklart om den kan hållas före det amerikanska presidentvalet i november.

Trumps advokater har strävat efter att skjuta upp målet till efter valet. Den särskilde åklagaren Jack Smith har tvärtom begärt att frågan om Trumps krav på att ha immunitet mot åtal för handlingar under tiden som president måste klaras ut snabbt.

HD-beslutet rör det federala åtal som den särskilde åklagaren Jack Smith väckte i fjol med anledning av Donald Trumps försök att få valresultatet 2020 ogiltigförklarat.

Åtalet omfattar fyra åtalspunkter med bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021 och anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot expresidenten.

HD kommer att lyssna till Trumpsidans och åklagarens argument i slutet av april. Ett beslut från HD kan komma snabbt men inte senare än juni, enligt nyhetsbyrån AP.