Så kunde serievåldtäktsmannen fortsätta köra Bolt-taxi

Publicerad 2023-08-29

Totalt 12 unga tjejer utsattes för sexuellt våld efter att ha satt sig i en taxi med två förare från taxijätten Bolt.

Trots upprepade möjligheter att stoppa förarna kunde de fortsätta att köra, visar Kalla Faktas ”Inlåst”.

Det hela börjar med en polisanmälan i februari 2020.

En 18-årig kvinna anmäler då en Bolt-chaufför för sexuellt övergrepp.

Men trots att det pågår en polisutredning får han köra vidare – och kan begå nya brott.

Ett halvår senare, i augusti 2020, utsätts en 19-årig kvinna för ett sexuellt övergrepp i en taxi. Då körningen bokats via en app kan polisen spåra och identifiera föraren – samme man som i fallet ovan. Trots det tar det två månader för Transportstyrelsen att dra in hans taxiförarlegitimation.

Mannen har dock ett åkeri med tillstånd att bedriva taxiverksamhet. Tillståndet kan inte återkallas förrän dom fallit, varpå mannen fortsatte att driva sin verksamhet med anställda förare under pågående polisutredning.

Övervakningskamerabild från ett av överfallen.

Övergreppen fortsätter

Ett år senare – i augusti 2021 – utsätts ytterligare en ung kvinna för ett våldtäktsförsök i en Bolt-taxi. Spåren leder till samme chaufför som redan står åtalad misstänkt för de två tidigare sexualbrotten.

Men det ska visa sig att det rör sig om en helt annan förare.

Förare nummer två – anställd hos den sexualbrottsanklagade – är sedan några månader spärrad på grund av olämpligt beteende mot en kund. Men då han i stället kör på en kollegas inloggning kan han fortsätta att köra Bolt-taxi.

Detta då Bolt vid tidpunkten saknar regelbundna kontroller av sina förare.

Mellan 2021 och 2022 utsätts totalt 11 kvinnor för sexuellt våld i taxin av den andre föraren. Under tiden får han sin egen spärr hävd av Bolt.

Bolt: ”Ord mot ord”-situation

Mannen grips till slut och döms i hovrätten till fängelse i sju år och sex månader samt utvisning för att ha utsatt nio kvinnor för sexuella övergrepp.

I två fall avskrevs misstankarna.

En av de två dömda männen som överfallit nio kvinnor för sexuella övergrepp.

Även mannen med eget åkeri döms i två fall, till villkorlig dom och samhällstjänst.

Lina Dahlander är Sverigechef på Bolt. Till Kalla Fakta säger hon att det var en ”ord mor ord”-situation som fick företaget att häva spärren på en av förarna.

– Teamet gör en bedömning och har ett längre samtal med honom där vi får olika informationer. Med tanke på de tusentals resor han hade gjort så gjorde man bedömningen att ge honom en till chans, säger hon i programmet.

Flest sexualbrott av alla

På frågan om hans lämplighet inte bedömdes innan säger Dahlander att de gör en helhetsbedömning av föraren där de tittar på tidigare fall och risker.

Att det skulle vara enkelt att få sin spärr hävd, tillbakavisar hon.

Kalla Fakta uppger att under 2020 stod Uber ensamt för 5 av 10 sexualbrott i taxibilar och året därpå så stod Bolt för 14 av 22 sexualbrott i taxi.

Enligt Kalla Faktas reporter har inget taxibolag genom åren haft så många sexualbrott som Bolt.

– Den här statistiken är otroligt tråkigt att höra om, men där har vi infört betydligt mer säkerhetsfunktioner för att se att det inte är fallet framöver, säger Lina Dahlander och konstaterar avslutningsvis:

– Det senaste året har vi jobbat kraftigt med att se till att det minskar.

I samband med att programmet publicerades valde Bolt att kommenterar påståendena ytterligare i ett pressmeddelande. Där konstaterar man att företaget för två år sedan hade bristande rutiner gällande kontroller.

Idag har vi striktare kontroller av både fordon och förare. Vi har även infört en rad nya säkerhetsfunktioner såsom fotoverifiering av förare, ljudinspelning under resor, och vi fortsätter kontinuerligt att förbättra säkerheten.”

Lina Dahlander, Sverigechef för Bolts taxiverksamhet.

Också Uber svarar i mejl till Kalla Fakta att säkerheten är företagets största prioritet och att man dagligen kontrollerar giltiga taxiförarlegitimationer.

Kalla Fakta-programmet Inlåst publiceras på TV4 Play den 29 augusti. En sammanfattande linjär version sänds i TV4 den 31 augusti.

Följ ämnen i artikeln